Nogometni turnir Karpatskog bazena u Székelyu (Rumunjska) s mađarskim igračima iz Hrvatske

0
11
Dva igrača NK Vardarca, Robert Kuruc i Denis Makovec sa gospodinom predsjednikom mađarskog parlamenta Kövér László

Ovog vikenda se ponovno održao nogometni turnir Karpatskog bazena u Csíkszentdomokosu, u Székelyu. Na turniru su za ekipu južnih krajeva na teren izašli i mađarski igrači iz Hrvatske.

U Csíkszentdomokosu velika je tradicija nogometa. Otprilike već 20 godina redovno organiziraju natjecanja ekipa mađarskog parlamenta, čelnika samouprava u Transilvaniji i moldavskih Čango-Mađara, koje uvijek protekne u dobrom raspoloženju. Ove godine su mini turnir proširili na cijeli Karpatski bazen, tako se šest ekipa iz sedam zemalja natjecalo na nogometnom igralištu u Csíkszentdomokosu. Nogometni turnir je tijekom godina postao simbolom nacionalnog zajedništva, koje je sada postalo potpuno.

Na prijateljskim odmjeravanjima nije bio važan rezultat nego čisto prijateljsko igranje u znaku nacionalnog zajedništva. Na turnir su i Južni krajevi prijavili jednu ekipu, čiji su članovi bili Mađari iz Vojvodine, Hrvatske i Slovenije. Iz naših redova su Tibor Feher i dva igrača NK Vardarca, Robert Kuruc i Denis Makovec stupili na igralište u bojama Južnih krajeva.

- Reklám -

-Držim važnim da i mi, Mađari iz Hrvatske sudjelujemo na ovakvim inicijativama nacionalnog zajedništva, kao što je ovaj nogometni turnir. Sport je uvijek povezivao ljude, tako je to i sada, zato vjerujem kako ćemo sudjelovati na još puno sličnih događanja u budućnosti – rekao je Janoš Andoči, potpredsjednik DZMH, hrvatski koordinator ekipe Južnih krajeva.

Na sportskom događanju je – među ostalima – bio prisutan Kövér László, predsjednik mađarskog parlamenta, dr. Zsigmond Barna Pál, zastupnik mađarskog parlamenta,  Pásztor István, predsjednik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara.

Događanje je organizirao Odjel za sport Međunarodne službe spašavanja djece.