Nő a dohánytermékek és az üzemanyagok jövedéki adója

244

Az üzemanyagok és a dohánytermékek jövedéki adójának emeléséről döntött a horvát kormány múlt csütörtökön.

A benzin és a dízel üzemanyag literenkénti ára legkevesebb 25 lipával emelkedik, míg a cigaretta dobozonként 62-80 lipával lehet majd drágább a dohányipari szektorra kivetett adó miatt.
Boris Lalovac pénzügyminiszter kijelentette, az üzemanyagok jövedéki adójának emelése 450 millió kúna többletet hoz a költségvetésnek évente, az energia jövedéki adóbevételét ennek fényében 7,4 milliárd kúnára becsülte.
A dohánytermékek adója az illetékes minisztérium szerint átlagban további 150 millió kúnával növeli az ország költségvetését éves szinten.
A kormány a jövedékiadó-emelést azzal magyarázta, hogy ez kötelezettsége a túlzott hiány esetén követendő eljárás miatt, továbbá a cigaretta jövedéki adójának emelése alkalmazkodás is az uniós elvárásokhoz.
A horvát munkaadók szövetsége (HUP) szerint a kormány ismét elállt a szükséges reformok bevezetésétől, amelyekkel csökkenthetnék a költségvetés hiányát, és az újabb intézkedésekkel megint csak a lakosságra és a vállalkozásokra ruházta át a terheket.
Boris Lalovac pénzügyminiszter és Branko Grgić miniszterelnök-helyettes múlt hét kedden Brüsszelbe utaztak, hogy személyesen szemléltessék azokat a költségvetési intézkedéseket, amelyekkel 2015-ben 1 milliárd kúnával csökkentenék az állami kiadásokat különböző intézmények összevonásával, illetve bércsökkentésekkel.
A Večernji list napilap szerint azonban az Európai Bizottság arra utasította Horvátországot, hogy ebben az évben további 1,3 milliárd kúnával csökkentse az államháztartás hiányát.
Az Európai Bizottság még február végén a rendelkezésére álló legszigorúbb ellenőrzéssel fenyegette meg Horvátországot, ha Zágráb májusig nem nyújt be egy olyan meggyőző nemzeti reformprogramot, amely elég ambiciózus ahhoz, hogy meggyőzze a bizottságot arról, hogy Horvátország elindult a recesszióból való kilábalás útján.

{fcomments}