Niti kiša nije spriječila održavanje treće „Seoske kuhinje“

0
33

Gazdinski krug DZMH je prošloga petka u Kopačevu održao svoju tradicionalnu gastronomsku manifestaciju, Seosku kuhinju. Došli su natjecatelji iz raznih krajeva Karpatskoga bazena, kuhali su goveđi gulaš, svatko po vlastitom ukusu.

Gazdinski krug DZMH osim što ujedinjuje i pomaže poljoprivrednike Mađare u Hrvatskoj, veliki naglasak stavlja na njegovanje seoskih običaja. Tako članovi već godinama organiziraju natjecanje u kuhanju, pod nazivom Seoska kuhinja, na kojemu sudionici svaki put iskušavaju svoje kulinarske vještine u pripremi raznih tradicionalnih jela.

Prvo takvo natjecanje je održano u Karancu prije četiri godine, kada su natjecatelji trebali skuhati krumpir paprikaš, druga Seoska kuhinja održana je u Dalj Planini gdje je žiri testirao znanje poljoprivrednika u kuhanju graha. Prošle godine je događanje izostalo zbog epidemije, a ove godine su ipak organizirali natjecanje, i to u kuhanju goveđeg gulaša u Kopačevu u mjesnom Domu Mađara.

Domaćim ekipama pridružili su se gosti iz različitih krajeva Karpatskog bazena – Transilvanije, Vojvodine, Prekomurja. Nećemo odati veliku tajnu ako kažemo kako je svatko u svoj gulaš uspio uklopiti okuse svoje regije.

-Jako smo zadovoljni što smo se unatoč kišnom vremenu uspjeli okupiti u ovako lijepom broju i što su naš poziv prihvatili Gazdinski krugovi Karpatskog bazena. Manifestacija je protekla u jako dobrom raspoloženju i siguran sam da su se svi dobro osjećali – rekao je Atila Sabo, predsjednik Gazdinskog kruga DZMH.

Manifestaciju je svojim prisustvom uveličao  Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara,  Gárdos Béla, konzul Mađarske u Osijeku kao i Torda Márta, voditeljica Odjela suradnje Karpatskog bazena.

Manifestacija je održana uz potporu Zaklade Bethlen Gábor.