„Nikad toliko Mađara nije prisustvovalo Danu sv. Martina kao ove godine“

0
28

DZMH Beli Manastir i Katolička udruga mađarskih žena su ove godine ponovno proslavile Dan sv. Martina. Oživljena je legenda o Svetom Martinu, na stolu je bilo pečene guske, novog mladog vina, a organizatori su najviše ponosni na predstavu novoosnovane dječje plesne skupine.

11. studeni je poseban dan u životu mještana Belog Manastira. Dan je Svetog Martina, zaštitnika njihovog grada, koji je ujedno i Dan grada. DZMH Beli Manastirsa Katoličkom udrugom mađarska ženaovom prigodom organizira svoju glavnu manifestaciju tijekom godine.
Proslava Dana sv. Martina i ove godine započela je povorkom djece, koji pohađaju sate njegovanja mađarskog jezika,  a vodio ih je Martin, rimski carski vojnik (Janoš Fica), koji je stigavši pred Dom Mađara u Belom Manastiru svoj ogrtač dao potrebitom prosjaku (Šandor Jankovics). Prema legendi, Isus se tada Martinu pojavljuje u obliku prosjaka, koji od tada počinje služiti Bogu umjesto rimske vojske.

Nakon oživljavanja legende, program se nastavio na pozornici postavljenoj u dvorištu sjedišta. Sve prisutne pozdravio je mađarski veleposlanik József Magyar zatim Róbert Jankovics, saborski zastupnik i predsjednik DZMH.

– Naš program na Dan sv. Martina svjedoči o želji za opstankom mađarske zajednice u Belom Manastiru, jer ako se vratimo u prošlost, možemo reći da su Mađari ovdje uspjeli opstati u puno težim okolnostima. Danas možemo slaviti u našem novom sjedištu, u primjerenim uvjetima, a mogu reći i to da nikad više Mađara nije prisustvovalo ovom danu kao ove godine- rekao je Jankovics u svom govoru.


Oliver Matijević, izvršni predsjednik DZMH-a, i Béla Gárdos, mađarski konzul u Osijeku, također su prisustvovali ovom događaju. Pakrački Mađari pekli su palačinke i langošice na svom štandu.

Dječja folklorna skupina Beli Manastir po prvi put na pozornici

Nakon govora, pozornicu su osvojili razni izvođači. Dječja plesna skupina Udruge za očuvanje običaja Korođ program je obogatila pjevanjem i plesom, djeca Osnovne škole Dr. Franjo Tuđman iz Belog Manastira, koja pohađaju njegovanje mađarskog jezika dječjim igrama, učenici vukovarske radionice narodne glazbeprezentirali su svoj program, a potom se dječja folklorna skupina Beli Manastir pokazala široj javnosti.


U sklopu kreativne radionice Zvijezdane oči prije nekoliko mjeseci je osnovana dječja plesna skupina pod vodstvom odgajateljice Emeše Ferenc Ilić. Trenutno broji dvanaest članova, a čine ih dječaci i djevojčice osnovnoškolskog uzrasta. Nedavno su dobili narodnu nošnju i marljivo su se pripremali za ovu priliku, što je ujedno bio i njihov prvi nastup.

Sretni smo što smo zahvaljujući trenutnim okolnostima i našem novom prostranom sjedištu, uspjeli proširiti svoje aktivnosti i formirati plesnu skupinu za djecu, jer je uključenost mladih u rad udruge jamstvo je budućnosti- izjavio je Ferenc Kovač, predsjednik DZMH Beli Manastir.
Nakon kulturnog programa, domaćini su poslužili pečenu gusku.


Događaj su poduprli Vladin ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Savjet za nacionalne manjine, Zaklada Bethlen Gábor i Grad Beli Manastir.

Gradi se trg sv. Martina ispred Doma Mađara

Maria Babli, predsjednica Udruge mađarska katolička žena, rekla je da joj je drago što Sveti Martin ima toliko veliki utjecaj u njihovom gradu. Crkva i ulica u kojoj je njihovo sjedište nosi njegovo ime, a uskoro i trg njemu u čast.

Robert Jankovics otkrio je da će zahvaljujući gradu Belom Manastiru Trg Svetog Martina, koji će biti izgrađen ispred Doma Mađara u budućnosti služiti kao mjesto oživljavanja legende.