Névváltoztatás: megy, mint a karikacsapás

0
149

A múlt évben Horvátországban viszonylag sokan változtatták meg a nevüket. Van, aki azért, mert egyszerűen nem tetszett neki a csengése, de akadnak olyanok is, akik nem tudnak azonosulni a saját nevükkel, vagy így lázadnak szüleik döntése ellen. A névváltoztatás lehetősége adott, 15 nap alatt elintéződik, és csupán 35 kúnába kerül.

A névváltoztatás egy egyszerű folyamat. Először is annak, aki nevet szeretne változtatni, az illetékes járásbíróságtól egy igazolást kell kérnie arról, hogy nem folyik ellene büntetőeljárás. Majd ezt az okmányt a névváltoztatási kérelemhez kell csatolni a 35 kúnás illetékbélyeggel együtt, és beadni az Államigazgatási Hivatalba (Ureda državne uprave). A hivatal a kérelmet az Igazságügyi Minisztériumhoz (Ministarstvo pravosuđa) továbbítja, amely megállapítja, hogy a személy szerepel-e a bűnügyi nyilvántartásban. A döntés meghozatalát követően a személyt írásban értesítik, és 15 nap elteltével az anyakönyvi hivatalban és a személyazonosító szám nyilvántartását végző hivatalban megtörténik a névcsere. Ezek után a személyes dokumentumok (személyi igazolvány, vezetői engedély stb.) megváltoztatását a névváltoztatónak kell kérnie.

Korábban a személy- és vezetéknév megváltoztatását meg kellett indokolni, most már a törvény erre nem kötelez. A névváltoztatók között a legtöbb az olyan nő, aki a válás utáni egy év elteltével a születési nevére szeretné visszaváltoztatni a nevét.

Az eszéki hivatalban tavaly 152 személy kérvényezett névváltoztatást, 12 százalékuk a személynevét, 78 százalékuk a vezetéknevét, míg 10 százalékuk mindkettőt megváltoztatta.