Nesvakidašnji Uskršnji program u Dalj Planini: na pozornici su prikazali Isusov križni put.

0
74

14. travnja, na Veliki četvrtak organizirali su Uskršnji program u Dalj Planini. Najmlađi su recitirali prigodne pjesmice, a novonastala dramska sekcija za odrasle, oživjela je uskrsnu priču na pozornici.

Kulturno-umjetničko društvo Petefi Šandor po prvi puta održalo je Uskršnji program. Dom kulture, kojeg koriste tamošnji Mađari, bio je popunjen.

-Nije niti čudo što smo se okupili u takvom broju, jer svi se raduju popuštanju epidemioloških mjera. Nakon božićnog koncerta, ova uskršnja priredba nam je prvi ovogodišnji program, u čijoj su realizaciji mladi preuzeli veliku ulogu, ogroman trud uložili su u ovu priredbu, pokazavši kako ne samo da znaju plesati i svirati, već su nadareni i za predstave – izjavio je za naš list Imre Hugyik, zahvalivši im se na tromjesečnim entuzijastičnim pripremama i potpori njihovih roditelja.  

Prvo su nastupila djeca iz dramske sekcije, produkcijom recitacija uskršnjih pjesmica. Njih je na klaviru glazbom pratio mladi talent Dorijan Baban, potom je Davor Kršćanski, osječki pop-rock izvođač, otpjevao prigodnu pjesmu.  

Događanje su svojom nazočnošću uveličali Béla Gárdos, konzul Mađarske u Osijeku i Olivér Matijević, izvršni predsjednik DZMH.

„Gluma može imati veću ulogu u očuvanju identiteta od plesa ili glazbe“

Odrasli članovi dramske skupine nastupili su s predstavom Prazan grob, čiji je autor i redatelj Igor Milić, umjetnički voditelj udruge. Njegovu kreativnost i talent, kao i entuzijastičan i predan rad mladih glumaca hvaljen je produkcijom, koja prikazuje uskrsna događanja od Isusovog križnog puta do uskrsnuća. Pored kvalitetne igre glumaca, spomena vrijedni su i glazba te svjetlosni efekti koji su, također pridonijeli tomu da gledateljstvo može okusiti katarzičan doživljaj produkcije.

-Sretni smo što smo se, pored folklora i tamburaške glazbe, sada mogli okušati i u glumi, nastup je za sve nas bio ogroman doživljaj, ali i probe, uloženi rad, mislim da se to i vidjelo u produkciji. Uspjeh našega prvog komada sve nas je ponukao na to da dramska sekcija radi i nadalje, ona može imati puno veću ulogu u njegovanju mađarskog jezika i očuvanju osjećaja nacionalne pripadnosti, nego što to imaju, na primjer ples ili glazba – izjavio je za naš list Kristijan Hugyik, član Kulturno-umjetničkog društva Petefi Šandor, koji je utjelovio ulogu Isusa.

Uskrsna priredba u Dalj Planini ostvarena ja uz potporu Zaklade Bethlen Gábor i Savjeta za nacionalne manjine.

Od predsjednika udruge, Imrea Hugyika, doznali smo, što s veseljem, konačno nakon dvije godine izostanka, ove godine mogu organizirati Sajam cvijeća u Dalj Planini. Njihova najveća manifestacija održati će se 30. travnja, organizatori bi voljeli podići nivo priredbe, među ostalim, povećanjem gastronomske ponude.