Népzenei vetélkedő Kőgyesi Melitta jegyében

203
npzenei4

„Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők másokét is.”

(Kodály Zoltán)

LASKÓ –  Az általános iskolában lezajlott a kilencedik alkalommal megrendezett népzenei vetélkedő, amely ezentúl Kőgyesi Melitta nevét viseli majd. Éppen ezért névadó ünnepség előzte meg a fiatal tehetségek bemutatkozását.

A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF) szervezésében immár a kilencedik Népzenei Vetélkedőre került sor. A Laskói Általános Iskolában  a szerdai verseny rendhagyó módon zajlott: névadó ünnepség előzte meg magát a vetélkedőt. A tragikusan korán elhunyt névadó, Kőgyesi Melitta is a laskói iskola tanulója volt, aki népdaléneklésben, versmondásban, népi táncban is kiemelkedő tehetséggel rendelkezett. Az örökké mosolygó, hagyománytisztelő és kiemelkedően tehetséges lány, majd fiatalasszony emlékének szerettek volna adózni a szervezők azzal, hogy ezentúl az ő nevét viseli majd a népzenei vetélkedő, így a gyerekek Melitta hagyatékát is továbbvihetik.

 

Kőgyesi Melitta

A szerdai vetélkedő névadó ünnepségén egy fotókiállítással idézték fel Melitta rövid életének megörökített, szép pillanatait. Alakját, tevékenységét Lábadiné Kedves Klára, volt tanára méltatta, ami a névadó jelenlevő családját és a közönséget is nagyon meghatotta.

– Nekem jutott az a megtisztelő feladat, hogy méltatásomban szóljak életének általános és középiskolai szakaszáról. Ebben az időszakban volt a legtevékenyebb a népzene és az irodalom terén. Sajátos képességgel rendelkezett: könnyen bele tudta magát élni mások sorsába, ez tette lehetővé, hogy drámai módon adja elő a népballadákat vagy a borongós hangulatú népdalokat. Meggyőzően, őszintén énekelt, déd- és ükanyáink nyelvén, tartásával. Példamutató volt ragaszkodása népi kultúránkhoz. Mostantól a versenyzők lesznek Kőgyesi Melitta szellemi örökösei, népzenénk továbbéltetői, akik ezáltal egy nemes és gyönyörű feladatot kaptak – mondta Lábadiné Kedves Klára.

Melitta építészmérnöki diplomát szerzett, és amíg egészsége engedte, aktív tagja volt a helyi Petőfi Sándor Kultúregyesület énekkarának. 2000. október 10-én hunyt el, mindössze 35 évesen. Szerettei, barátai, ismerősei természetesnek, megfontoltnak és életvidámnak ismerték. Kodály Zoltán fent említett idézete tökéletesen illik Kőgyesi Melittára, hiszen ő sokak életét tette szebbé énekével. Ez a feladat a mostani és leendő diákokra hárult.

 

Huszonhat versenyző mérte össze tudását

A vetélkedőn két kategóriában versenyeztek, az alsósok és a felső tagozatosok külön-külön csoportot alkottak. Összesen 26 diák indult a népzenei vetélkedőn.

A versenyzőket és a közönséget Csapó Nándor, a HMPF elnöke köszöntötte, a versenyt pedig Kettős Zsuzsanna ének-zene tanár vezette. A rendezvény évről évre nagyobb érdeklődésnek örvend, így a laskói és a vörösmarti általános iskolában elődöntőt is kellett tartani, hiszen nagyon sokan jelentkeztek.

– Nagyon büszkék vagyunk a gyerekekre, hiszen évről évre erősebb a mezőny. Közülük többen már rutinos, visszatérő szereplői vetélkedőnknek, és náluk egyértelműen tetten érhető a fejlődés. Természetesen az újaknak is  nagyon örülünk, jó érzés, hogy mind többen és többen érzik úgy, hogy meg kell  mutatniuk tehetségüket, tudásukat. Az idei verseny kiemelkedően színvonalas volt – tudtam meg Kettős Zsuzsannától.

A verseny legjobbjainak a következő diákok bizonyultak:

 

Alsó tagozatosok:

  1. Dezső Regina (HMOM Központ, Eszék)
  2. Varga Vivien (Laskói Általános Iskola)
  3. Kovačević Hanna (HMOM Központ, Eszék) és Vajda Márk (Laskói Általános Iskola)

Felső tagozatosok:

  1. Bíró Roni (Laskói Általános Iskola) és Sztojanovics Dajana (Laskói Általános Iskola)
  2. Pozsár Elizabetta (Vörösmarti Általános Iskola újbezdáni tagozati iskolája)
  3. Molnár Dávid (Laskói Általános Iskola)

npzenei1