Népzenei oktatás Vukováron, táncház Várdarócon

0
145

A helyi hagyományokra épülő oktatási programok, kulturális rendezvények eszközével élve a határon túli magyar közösségek erősítését tűzte ki célul a Petőfi-ösztöndíjasokból alakult Lajta-Szeret Egyesület. Első horvátországi programjukra november 24-én került sor, Vukováron népzenei kurzust tartottak, Várdarócon pedig egy rendkívül sikeres táncházat.

Vukováron megtelt a helybéli magyarok otthona, fiatalok és idősebbek is nagy érdeklődéssel figyelték a szakképzett népzenetanárokat, akiknek a segítségével népi hegedűvel, brácsával, nagybőgővel és citerával ismerkedtek, illetve kiegészítő ismeretterjesztő foglalkozásokon vehettek részt.

Bódi Viktória, az Lajta-Szeret Egyesület tagja, korábbi vukovári Petőfi-ösztöndíjas elmondta, hogy a programot a Csoóri Sándor Alapnál a Vukovári Magyarok Egyesületével közösen pályázták meg.

Az a cél, hogy a vukováriaknak a kurzus végére saját zenekaruk legyen, amely kísérni tudja a kórust. Még további négy alkalommal jövünk, így a hangszerhasználat mellett énekeket is betanítunk majd – mondta Bódi Viktória.

Várdaróci táncház

Ugyancsak a Csoóri Sándor Alap támogatásából valósul meg a táncházas program is, amelynek első állomása Várdaróc volt, a Várdaróc Magyar Kultúregyesület közreműködésével.

A pécsi Tenkes zenekar régóta tart táncházakat, amelyeket rendhagyó módon most a Drávaszögben rendezünk meg öt alkalommal, ezzel a horvátországi és magyarországi Baranya kulturális kapcsolatait kívánjuk erősíteni a népzene és a néptánc eszközével – mondta Hunyadi Péter, a Lajta-Szeret Egyesület tagja.

A várdaróci kultúrotthon is zsúfolásig megtelt, a várdaróci táncosok mellett Pécsről, Kikőszegről, Csúzáról és Szentlászlóról is érkeztek ottani néptánccsoport-tagok, de a helyiek, a gyerekeket kísérő szülők közül is sokan kedvet kaptak a tánchoz és beálltak a körbe. Az éjszakába nyúló összejövetelen mindenki nagyon jól érzete magát, legközelebb januárban Kiskőszegen lehet táncházazni, itt már a gyerekeknek külön is tartanak foglalkozásokat. A pontos időpontról egy későbbi Képesből lehet majd tájékozódni.