Népszavazás az EU-tagságról

187
EU_Croatia_Accession-efe4bf7e18b8476caef930272ea4f8ce

Már egy ideje tart az EU-tagságról szóló, január 22-én rendezendő népszavazási kampány hazánkban, miközben a csatlakozást ellenzők a referendum elhalasztását követelik.

Vesna Pusić horvát külügyminiszter arra buzdít, hogy erősítsük meg országunk helyét „Európa szívében“ azzal, hogy megszavazzuk az uniós tagságot, mert Horvátország politikailag is Európához tartozik, ahogy földrajzilag, történelmileg és kulturálisan eddig is odatartozott.

Az EU-tagságot ellenzők ugyanakkor azt kérik, hogy halasszák el a népszavazást. A Bizottság Horvátországért – nem az EU-ra elnevezésű csoport azt követelte, hogy kezdjenek nyilvános párbeszédet a kérdésről, amelyben a tagságot támogatók és ellenzők egyenlő arányban lennének jelen.

A csatlakozást elvető csoport szerint a kormány kampánya nem egy demokratikus párbeszéd, hanem egyszerű megtévesztés, hiszen a hátralevő idő nem elegendő  a tagsággal összefüggő jelentősebb kérdések megvitatására. Csoportjuk egyébként január 14-re a fővárosba az EU-tagságot ellenző gyűlést hirdet, hogy a polgárokat tájékoztassa az uniós tagságot ellenző érveikről.

Horvátország december 9-én írta alá a csatlakozási szerződést az Európai Unióval, aminek köszönhetőn az EU 28. tagállama lehet, várhatóan 2013 júliusában, ha azt a népszavazáson jóváhagyják, illetve akkor, ha a 27 uniós tagállam ratifikálja az okmányt.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint hazánk polgárainak mintegy 60 százaléka fogja támogatni a csatlakozást a népszavazáson.