Népszámlálás: újabb módosításról döntöttek

Szeptember 27-én kezdődik az eredetileg áprilisra tervezett népszámlálás

0
73

Ismét módosították a 2021-es népszámlálás időpontját, amelyet eredetileg április és május folyamán tartottak volna meg; szóba került a június-júliusi időpont is, de a legújabb határozat szerint szeptember 27. és október 17. között kerítenek rá sort.

A népszámlálás a legjelentősebb, legszerteágazóbb statisztikai felmérés, melyre nemcsak Európában, hanem a világ különböző országaiban általában tízévente kerül sor. Az összeírás eredménye a legátfogóbb adatbázis a lakosságról, a háztartásokról és a családokról. Ezek az adatok elengedhetetlenek a gazdasági, politikai és szociális tervezés szempontjából.

A mai Horvátország területén az első részleges népszámlálást 1746-ban, Mária Terézia uralkodásának az idején végezték, utoljára pedig 2011-ben írták össze az ország lakosságát.

- Reklám -

Az idei népszámlálást eredetileg április 1. és május 7. között szerették volna lebonyolítani, de a koronavírus-járvány és a földrengés miatt úgy döntött az Állami Statisztikai Hivatal, hogy elhalasztják és új időpontban, szeptember 27. és október 17. között tartják meg.

A legfőbb indok természetesen a koronavírus, hiszen a kialakult helyzetben nem lenne elfogadható, ha vadidegen emberek járnának házról házra és valószínűleg terjesztenék a veszélyes kórt, az online összeírás pedig a társadalom jelentős, főként idősebb része miatt nem opció.

A másik nyomós érv, hogy a földrengés által érintett területekről sok ember ideiglenesen elköltözött, ezért összeírásuk lehetetlenné vált egyes régiókban, ezért az összegyűjtött adatok nem a valós helyzetet tükröznék.