Népkör: elindult a gyermekfoglalkoztató műhely

0
46

Az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület hosszú szünet után újraindította a gyermekfoglalkoztató műhelyt és játszóházat. Az első alkalom témája a gyöngyfűzés és a nőnap volt.

A Népkör Magyar Kultúregyesület 1946-ban alakult meg Eszéken. Létrejötte óta folyamatosan működik, tagjai a háború (1991-95) alatt is tevékenykedtek. 1999-től szervezik a Magyar Nap Eszéken elnevezésű rendezvényt, valamint 2000 óta minden évben áldozócsütörtökön búcsút is tartanak.

Az egyesület keretében vegyes kar működik, illetve néhány éve újjáalakult népi tánccsoportjuk is.

Az év során számos rendezvényt valósítanak meg, megemlékeznek nemzeti ünnepeinkről, irodalmi esteket, farsangi bált, kiállításokat szerveznek. Valamennyi programjuk elsődleges célja, hogy összefogja Eszék és Rétfalu magyarságát, hogy az ott élők őrizzék meg anyanyelvüket.

Magdika Dánieltől, az egyesület elnökétől megtudtuk, újraindították a gyermekfoglalkoztató műhelyt és a játszóházat is, mely egy ideje szünetelt a járványügyi korlátozások miatt.

– Fontosnak tartjuk, hogy a legkisebbek számára is nyújtsunk programlehetőséget, ezért a járványügyi szabályozások enyhülésével, a szülőkkel való egyeztetés után úgy döntöttünk, újraindítjuk a gyerekfoglalkozásokat – nyilatkozta lapunknak az egyesület vezetője.

A műhelyt és játszóházat Bognár Eleonóra vezeti, az első összejövetelen a közelgő nőnapra készültek: a gyerekek gyöngyöt fűztek, amellyel édesanyjukat lephették meg. 

A gyerekfoglalkoztatót heti rendszerességgel tartanák, a Bethlen Gábor Alap és a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásával.