Népitánc- és pálinkafesztivál Várdarócon

0
185
09-palinka-2

Várdaróc – A Várdaróc Magyar Kultúregyesület negyedik alkalommal rendezett népitánc-fesztivált, amelyen a horvátországi csoportok mellett magyarországi, vajdasági és erdélyi vendégfellépők is bemutatták szebbnél szebb koreográfiáikat. A rendezvényt második éve a várdaróci Helyi Választmány által szervezett pálinkafesztivállal együtt tartják, így helybéli és környékbeli pálinkafőzők kisüstijeit is ízlelgetni lehetett az augusztus 27-i rendezvényen.

A múlt hét végén került sor a Várdaróc Magyar Kultúregyesület által szervezett negyedik népitánc-fesztiválra és a helyi választmány által tavaly életre hívott második pálinkafesztiválra.

 

Reflektorfényben a pálinka

Szombaton a főszerep a pálinkáé volt, méghozzá a szilvából készült nedűé, Várdaróc ugyanis régóta híres az ebből készült kisüstijéről. Négy kazánból csordogált ezúttal is a pálinka, és kóstoló is akadt bőven.

– A pálinka vidékünk legősibb itala, így a rendezvényt főleg hagyományápolás céljából indítottuk el, a környéken elsőként – nyilatkozta Micheli Zsolt, a várdaróci Helyi Választmány elnöke.

A kisüsti kedvelői közül mindenki talált ízlelőbimbóinak megfelelő gyümölcspárlatot, hiszen tíznél is több fajta pálinkát lehetett kóstolni. Az étvágygerjesztő nedű után ételkínálat is akadt bőven: különböző halételek, lángos, kürtőskalács várta a látogatókat, a standokon pedig kézműves termékek, méz és egyéb portéka között lehetett válogatni. A rendezvényen pár perces pihenőt tartottak az Eszékről indult, Hogy ne feledjék el Baranyát! elnevezésű maratoni emlék futóverseny résztvevői.

 

Tíz tánccsoport négy országból

A délután kezdődő népitánc-fesztiválon idén négy országból tíz tánccsoport vett részt. A hazaiak – Várdaróc, Szentlászló, Csúza, Laskó és Pélmonostor – mellett az erdélyi Alsósófalva táncegyüttese, a vajdasági Gombosi Arany János Művelődési egyesület, a magyarországi fácánkerti Forgatós Népitánc-együttes, valamint Várdaróc testvértelepülésének, Birjánnak a tánccsoportjai vonultak fel a faluközpontban, majd sorra bemutatták szebbnél szebb koreográfiáikat.

A sorrendben negyedik táncszemle és a második pálinkafesztivál hajnalig tartó utcabállal zárult, ahol a Kopácsi Alkalmi Zenekar és a kórógyi Aranycsárdás húzta a talpalávalót.

A rendezvényt a budapesti Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Kft., a HMDK és a horvát kormány Kisebbségi Tanácsa támogatta.

09-palinka-1

09-palinka-3