Nemzetközi konferencia a többnyelvűségről

157
P6100390

Eszék – Többnyelvűség Európában volt a címe annak a nemzetközi kettős konferenciának, amelyre június 8-a és 11-e között került sor Pécsett, illetve Eszéken.

A többnyelvűség témáját európai aspektusból vizsgálták azon a konferencián, amelyre június 8-a és 11- között került sor Pécsett, illetve Eszéken. A programot mindig más helyszíneken szervezik meg, ez már a harmadik alkalom volt. Ezúttal a konferencia első két napján a Pécsi Tudományegyetem adott otthont az előadásoknak, míg a harmadik napon ezt a feladatot az eszéki J. J. Strossmayer Egyetem vállalta magára. A nemzetközi jellegű esemény résztvevői az International Standing Group European Multilingualism (ISGEM), az Amszterdami Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, az eszéki J. J. Strossmayer Egyetem, a zágrábi Antropológiai Kutatóintézet és az ugyancsak zágrábi Diplomáciai Főiskola.

– Nagyon örülünk annak, hogy az eszéki egyetem bölcsészkarával együttműködve meg tudtuk valósítani ezt a konferenciát. Az előadásokat követően élénk beszélgetések alakultak ki. Egyre nagyobb az érdeklődés konferenciáink iránt. Szeretnénk összehozni Délkelet-Európa kutatóit, hiszen ezeken a helyeken nagyon fontos a multikulturalitás, a többnyelvűség – nyilatkozta lapunknak dr. Komlósi László Imre, a Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettese.

 

Szükség lesz a többnyelvű emberekre

A háromnapos konferencia pécsi részében a résztvevők olyan előadásokat hallgathattak meg, amelyek az európai többnyelvűség múltját és jelenét boncolgatták. Szó esett a Habsburg Birodalomban létezett többnyelvűségről, a nyelvpolitikáról, a kisebbségek által használt nyelvekről, a Duna-stratégiáról stb.

– Miután Horvátország is csatlakozik az Európai Unióhoz, még szabadabb lesz itt a tér, még könnyebben mozoghatnak majd az emberek. Megélénkülhet a turizmus, sokan távolabb vállalnak majd munkát, tehát a többnyelvű emberekre nagy szükség lesz a jövőben – mondta Marácz László, az Amszterdami Egyetem professzora.

Az előadásokat követően nyilvános fórumon volt lehetőség kérdéseket feltenni és hozzászólni az elhangzottakhoz. A résztvevők az utolsó napon, szombaton egy drávaszögi kiránduláson vettek részt, többek között a Kopács-rétben jártak.

A konferencián részt vett Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke is.