Nemzetiségi gasztronap Siračon

36

Idén negyedik alkalommal rendeztek nemzetiségi gasztronapot a nyugat-szlavóniai Siračon (Szircs). A kulináris rendezvényen a környék magyar szervezetei is képviseltették magukat.

Sirač Belovár-Bilogora megyében, Daruvártól alig 10 kilométerre található. A közel 1500 lakost számláló település mindig is multikulturális közeg volt, a faluban számos kisebbség él. Múlt szombaton a Sirači Németek és Osztrákok Egyesülete tartott nemzetiségi gasztronapot a település központjában. Az idei, sorrendben a 4. alkalommal megtartott rendezvényre meghívást kapott minden környéken élő kisebbség, képviselőik a helyszínen kínálták saját nemzeti ételeiket. Volt ott többek között olasz lókolbász, cseh knédli és természetesen olyan magyar ételek is, mint a palacsinta és a gulyás.  A magyar kínálatról a lipiki, a pakráci és a daruvári magyarok gondoskodtak.

– Minden évben örömmel vesszük tudomásul a meghívást, hiszen ezen a rendezvényen bemutathatjuk, hogy mi, horvátországi magyarok miként élünk, milyen ételeket eszünk. Ahogy minden évben, idén is sokan voltak a standjainknál, és mindenkinek tetszett a magyar konyha –  nyilatkozta Sabo Snježana, a Daruvári Magyarok Közösségének elnöke.