Nemzeti vidékstratégia: dr. Sziebert István Pélmonostoron

258
06-sziebert-istvn-plmonostoron

Dr. Sziebert István, a budapesti Vidékfejlesztési Minisztérium politikai főtanácsadója június 30-án Pélmonostoron találkozott a HMDK elnökével, Jakab Sándorral, ügyvezető elnökével, Jankovics Róberttel, valamint Nol Nándor, Gerstmajer Mihály, Kováts István, Szabó Julianna és Anasztázia szőlészeti-borászati, illetve mezőgazdasági vállalkozóinkkal.

Az értekezleten Sziebert István röviden ismertette a minisztérium által kidolgozott és 2020-ig szóló Nemzeti Vidékstratégia Koncepciót. A találkozó előkészítője volt annak a budapesti tanácskozásnak, amelyre ezen a héten a határon túliak részvételével (lapzárta után) került sor, és amelynek célja az érdekelt határon túli területek bevonása abba a programba, amely tartalmazza a vidéki életfeltételek további romlásának megakadályozását, mély válságából való kivezetését, a vidéki lét vonzóvá tételét (a fiatalok számára is), a családi kis- és közép-vállalkozások megmentése, a környezet és a természet védelmét.

Mindezeket az EU tagjaként (esetünkben leendő tagjaként), a Közös Agrárpolitika, az Európa 2020 Stratégia, az EU Fenntartható Fejlődés Stratégia és az EU 6. Környezetvédelmi Akcióprogram figyelembevételével kívánja megvalósítani.

– Ebben a hosszú és bonyolult, de számunkra létfontosságú folyamatban a kezdetekben is fontos tanácsokkal, tapasztalatokkal segítenek bennünket a Nemzeti Vidékstratégia program keretén belül. Ugyanakkor mindez szerves része a HMDK és a magyar kormány azon közös igyekezetének, együttműködésének, amellyel az elkövetkező időkben a horvátországi magyarság bekapcsolható azokba a legjelentősebb gazdasági, kulturális és egyéb kétoldalú, illetve uniós programokba, amellyel nemzeti közösségünk életfeltételei jelentősen javulhatnak, megmaradási esélyeink növekedhetnek – mondta el lapunknak Jakab Sándor.