Nemzeti régiók: Szlovéniában is összegyűltek az aláírások

0
19

A nyolcadik tagállamban, Szlovéniában is összegyűltek a nemzeti régiók védelmében a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által indított európai polgári kezdeményezéshez szükséges támogató aláírások – jelentette be hétfőre virradóra Facebook-oldalán az SZNT.

„Ma, a 21. század elején békés eszközökkel, építkezéssel, Európa népeinek együttműködésével meg tudjuk védeni és elő tudjuk mozdítani az európai uniós szerződésekben rögzített alapvető értékeket, ezek között Európa kulturális sokszínűségét is. De ebben számítunk Szlovénia támogatására a továbbiakban is!” – áll a jó hírt bejelentő bejegyzésben. Mint ismeretes, a Székely Nemzeti Tanács által indított, a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért indított polgári kezdeményezés azt a célt szolgálja, hogy uniós szintű jogszabály szülessen azon régiók kiemelt támogatásáról, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

A polgári kezdeményezést a 27 uniós tagország közül legalább hétből származó, legkevesebb 1 millió uniós polgárnak kell aláírásával támogatnia. A hét tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni az adott országra vonatkozó minimálisan szükséges számú aláírást.

- Reklám -

A hetedik országot vasárnapra virradóra sikerült „kipipálni”, akkorra gyűlt össze a szükséges szavazatszám Spanyolországban, amivel elméletileg minden feltétel teljesült ahhoz, hogy a polgári kezdeményezés sikeres legyen. Izsák Balázs, az SZNT elnöke ugyanakkor vasárnap óvatosságra intett, közölte: a szervezőknek arra kell összpontosítaniuk, hogy további aláírásokat gyűjtsenek azokból az országokból, ahol éppen csak elérték a 100 százalékot, és ahol a hatósági hitelesítés kockáztatja az alsó küszöb teljesítését. – További erőfeszítéseket kell tennünk, hogy újabb államokból más nemzeti régiókat is tudjunk mozgósítani, hiszen fel kell építenünk egy európai mozgalmat, és a kezdeményezés végleges sikerét csak a mozgalom ereje hozhatja el – fogalmazott Izsák Balázs. Emlékeztetett egyúttal, hogy 2020 májusában teljesítették már a polgári kezdeményezés sikerességéhez szükséges minimális egymillió aláírás összegyűjtését, de ezeknek legalább hét tagállamból kellett összegyűlniük, így Spanyolországgal meglett a hetedik tagállam is, Szlovénia pedig már a nyolcadik. Korábban Magyarországon, Szlovákiában, Romániában, Litvániában, Horvátországban és Svédországban sikerült összegyűjteniük az aláírásokat. (kronika)