Nemzeti kisebbségi szerkesztőséget hoz létre a horvát köztévé (HRT)

79

Eredménnyel járt az országos hatókörű Kisebbségi Tanácsnak (KT) és a kisebbségi parlamenti képviselőknek a horvát köztévé (HRT) vezetőivel való többszöri tárgyalása. A HRT úgy döntött, nemzeti kisebbségi szerkesztőséget hoz létre.

Az Aleksandar Tolnauer elnök vezette Kisebbségi Tanács az elmúlt időszakban többször is sérelmezte, hogy a horvát köztévében és -rádióban nem kapnak kellő teret, figyelmet a nemzeti kisebbségek. A HRT 2019-re és a 2020-as évre vonatkozó kimutatásából is jól látszik: 2019-ben összesen 5673 perc és 13 másodpercnyi anyagot sugároztak a kisebbségeknek/kisebbségekről, ami az összes anyagnak csupán az 1,079%-a. Ez az arány az elmúlt években sem javult.

A Kisebbségi Tanács már többször is kérte, hogy a nemzetiségi témák ne csak két, a kisebbségeknek szánt műsorra korlátozódjanak, hanem megfelelő terjedelemben az ország lakossága számára készített adásokban is teret kapjanak annak érdekében, hogy minél jobban előtérbe kerüljenek a nemzetiségek és a többségi nemzet együttélésének politikai, társadalmi és kulturális aspektusai. Ezért szorgalmazták egy, a nemzeti kisebbségekkel foglalkozó szerkesztőség létrehozását. Jankovics Róbert parlamenti képviselő is többször tárgyalt ez ügyben a HRT vezetésével.

– Úgy tűnik, végre eredménnyel jártunk, a köztévé döntött egy nemzeti kisebbségi szerkesztőség létrehozásáról. Ez komoly előrelépés afelé, hogy a kisebbségi nyelveken való tájékoztatás napi szintűvé váljon, ez anyanyelvünkre is vonatkozik – mondta Jankovics Róbert, aki hozzátette, fontos hozzájárulás ez ahhoz, hogy minél hitelesebb kép alakulhasson ki a Horvátországban élő nemzeti kisebbségekről, azok identitásáról.

A honvédő háború kitöréséig egyébként volt magyar nyelvű adás a köztévén.

A Zágrábi Televízió 1978-ban kezdte a nemzetiségek nyelvén készülő tájékoztató jellegű adásait sugározni. Az újvidéki televízióval együttműködve biztosította a megfelelő adásokat, ami annyit jelentett, hogy átvette az Újvidéki TV-től a magyar nyelvű híradót vagy a Barázda című faluműsort. De önálló műsort is szerkesztettek, a Láthatár című televíziós magazint.

1997-től folyamatos volt a próbálkozás, hogy a horvát közszolgálati adó állítsa vissza a kisebbségi műsorokat, de eddig nem volt rá hajlandóság.