Nemzeti kisebbségek sporttábora Daruváron

0
76

Múlt héten ötödik alkalommal szerveztek gyerektábort Horvátországban élő nemzeti kisebbségek számára Daruváron. A tábor fő tematikája a sport és tolerancia volt, melynek jegyében három napot töltöttek a gyerekek a nyugat-szlavóniai városban.

Augusztus 27-e és 29-e közt szervezték meg Daruváron az ötödik Nemzeti Kisebbségek Táborát. A tábor főszervezője Daruvár és Zágráb városa, valamint a horvátországi csehek és szlovákok parlamenti képviselője Vladimir Bilek volt. A három napig tartó tábor a labdarúgásról és a toleranciáról szólt, mely összhangban van az UEFA és a FIFA elveivel, hiszen a két labdarúgó-szervezet legfőbb célja a rasszizmus és a nacionalizmus kiszorítása és a békés együttélésre való nevelés. A táborozáson idén először a várdaróci gyerekfocicsapat tagjai is részt vettek, akiket egykori edzőjük, Déra Lajos és Bíró Róbert kísért el.

– Nagyon jól érezték magukat a gyerekek a táborban, hiszen az egész arról szólt, amit legjobban szeretnek, az pedig a foci. Az ott töltött időszak alatt kiváló szakemberek foglalkoztak velük, akik új technikákat és trükköket tanítottak a fiatal focistáknak – mondta Déra Lajos, aki hozzátette, a gyerekek visszajelzéseiből ítélve úgy véli, hogy több ilyen táborra lenne szükség.

A tábor megnyitóján többek között jelen volt Milan Bandić, Zágráb város polgármestere, Damir Lneniček, Daruvár első embere, Vladimir Bilek, a cseh és szlovák kisebbség parlamenti képviselője, Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője és Munk Erik, a Bellyei járás magyar elöljáró-helyettese és Kiss Dárió, a várdaróci focicsapat ügyvezető igazgatója is.