Nemesgörzsönyben találkozott ezen a napon a Kárpát-medence gazdatársadalma

57

A fenti kijelentést Jakab István, a magyar Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke tette, az északnyugat-magyarországi Nemesgörzsönyben rendezett Kárpát-medencei szintű böllérfesztiválon, amelyen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) meghívására idén is részt vett a HMDK Gazdaköre.

Kilencedik éve rendezik meg a Nemesgörzsönyi Böllérfesztivált. A Pápa városához közeli falu ilyenkor megtelik vendégekkel, ezrek látogatnak el a színvonalas rendezvényre. A komoly hagyományokkal bíró böllérfesztivál célja a vidéki értékek, a tradíciók, a falusi szokások, gasztronómiai hagyományok bemutatása. A disznóvágás és a háztáji állattartás, a feldolgozás a magyar kultúra alapvető része, ezek továbbörökítése, hagyományának megőrzése nemes feladat, melyet a böllérfesztivál is segít a maga eszközeivel.

Az évek során Kárpát-medencei gasztronómiai fesztivállá alakult, ahol a külhoni régiók mindegyike képviselteti magát. Ennek a kulturális sokszínűségnek köszönhetően többfajta feldolgozási, elkészítési módszert is megismerhetnek a látogatók. A csapatok a hajnali órákban egy-egy disznót vágnak le, melyeket a település főutcáján kialakított portáikon, a közönség előtt dolgoznak fel a nap folyamán.

Szabó Attila, a HMDK Gazdakörének elnöke elmondta, hogy a NAK meghívására harmadik éve vesznek részt az eseményen, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségével közösen neveznek be, így a csapatuk a Délvidék Legjava hangzatos nevet viseli.

A csapatukhoz Jakab István, a magyar Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke és Győrffy Balázs, a NAK elnöke is ellátogatott.