Nem támogatja őket a járás

0
143
08-Vrdarc_gyls

Várdaróc – A múlt héten a településen működő civil szervezetek vezetői tartottak  falugyűlést amiatt, hogy hónapok óta nem kapják meg a járási költségvetésben előirányzott összeget a működésükhöz. Ružica Bilkić elöljáró a rossz gazdasági helyzetre hivatkozik, a szervezetek elnökei viszont azt sérelmezik, hogy vannak kivételek, akik maradéktalanul megkapták már az idei támogatást.

Teljes anyagi csőd fenyegeti a várdaróci civil szervezeteket, elsősorban azokat, amelyek a járási költségvetésből tartják fönn magukat, hiszen már hónapok óta nem kapnak támogatást a járástól. Ezért a Helyi Választmány javaslatára egy gyűlést hívtak össze, amelyre meghívták a járás képviselőit is: Ružica Bilkić elöljárót, Cickai Csaba elöljáró-helyettest és Željko Cickaj tanácselnököt, valamint a médiát is értesítették, hogy a közvélemény is tudomást szerezzen az áldatlan állapotokról.

– A találkozót mi kezdeményeztük, mivel nem értjük, hogy miért tesz az elöljáró asszony különbséget a szervezetek között. A nehéz gazdasági helyzetre hivatkozik, és ezzel indokolja azt, hogy kevesebb támogatás tudnak szétosztani, közben viszont például egyes  laskói és bellyei szervezetek már megkapták szinte az egész évre járó támogatást, a várdaróci civil szervezetek viszont hónapok óta egy kúnát sem, és a rendezvényeinket sem támogatták. Mindennek következtében félő, hogy nem tudunk tovább működni. Kultúregyesületünk tánccsoportjának évente több fellépése is van itthon és külföldön is, amivel szerintem nemcsak településünknek, hanem a járásnak is hírnevet szerzünk. De említhetném a várdaróci labdarúgó-egyesületet is, amelynek az utóbbi időszakban sikerült az elsők közzé föltornáznia magát, de ez is csak akkor lehet tartós, ha elegendő anyagi forrás áll a rendelkezésünkre – mondta el az ülésen Micheli Zsolt, a Helyi Választmány elnöke.

 

Csak bellyeieket alkalmaztak

Micheli Zsolt elnökkel a többi szervezet vezetője is egyetértett, valamint azt is sérelmezték, hogy nemrég a Munkaközvetítő Hivatalon keresztül 20 személyt alkalmazott közmunkára a járás, de kizárólag csak bellyeieket, köztük nincs egyetlen várdaróci, kopácsi vagy laskói sem.

– Az elöljáró asszonyhoz ez ügyben már levelet is intéztünk, amelyben ezt sérelmezzük. A közmunkákkal kapcsolatban pedig még márciusban leadtuk tíz személy nevét, olyanokét, akik évek óta munkanélküliként vannak nyilvántartva, és nagyon jól jönne nekik az a 2200 kúnás jövedelem, még ha csak pár hónapról is lenne szó. Ők is szívesen takarítanák, rendeznék településünket, illetve dolgoznánk azon, hogy ne alakuljon ki illegális szeméttelep településeink bejáratánál – panaszolja Micheli Zsolt, aki szerint az elöljáró asszony másodrendű polgárokként (le)kezeli a várdaróciakat.