Nem mindennapi húsvéti műsor Dályhegyen: színpadra vitték Jézus keresztútját

0
48

Április 14-én, nagycsütörtökön húsvéti kultúrműsort rendeztek Dályhegyen. A legkisebbek alkalmi verseket szavaltak, az újonnan alakult felnőtt drámaszekció pedig a húsvét történetét elevenítette fel színdarabjában.

Első alkalommal tartott húsvéti kultúrműsort dályhegyen a Petőfi Sándor Kultúregyesület. Megtelt a hegyháti magyarok közösségi helyeként szolgáló művelődési ház.

– Nem is csoda, hogy ilyen sokan összejöttünk, hiszen mindenki örül a járványügyi szabályozások feloldásának. A karácsonyi koncertünk után idei első programunk a húsvéti műsor, melynek létrejöttében fiataljainknak van hatalmas szerepe, akik rengeteg munkát fektettek az előadásba, megmutatva, hogy nem csak táncolni és zenélni tudnak, a színjátszáshoz is van tehetségük – nyilatkozta lapunknak Hugyik Imre, megköszönve nekik a műsort megelőző három hónapos lelkes munkájukat és szüleiknek is a támogatást.

Az első fellépők a drámacsoportba járó gyerekek voltak húsvéti verses produkciójukkal. Őket Dorijan Baban fiatal művésztehetség követte zongorajátékával, majd Davor Kršćanski eszéki pop-rock előadó énekelt alkalmi dalt.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Gárdos Béla eszéki magyar konzul és Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke is.

„A színjátszásnak nagyobb szerepe lehet az identitásőrzésben, mint a táncnak vagy a zenének”

A drámaszekció felnőtt tagjai az Üres sír című színdarabot adták elő, melynek szerzője és rendezője Igor Milić, az egyesület művészeti vezetője volt. Az ő kreativitását és tehetségét, valamint az ifjú színjátszók lelkes és odaadó munkáját dicsérte a produkció, mely a húsvét történetét mutatta be Krisztus keresztútjától a feltámadásig. A szereplők színvonalas játéka mellett említésre méltó a zenei betét és a látványos fényeffektusok is, melyek mind hozzájárultak, hogy összességében egy katartikus élményt nyújtó produkciónak tapsolhasson a közönség.

– Örülünk, hogy a néptánc és a tamburazene mellett most a színjátszásban is kipróbálhattuk magunkat, hatalmas élmény volt mindannyiunk számára a fellépés, de a próbák is, és a befektetett munka, azt gondolom, látszott is a produkción. Első darabunk sikere mindnyájukat arra ösztönöz, hogy a drámaszekció a jövőben is működjön, amelynek sokkal nagyobb szerepe lehet a magyar nyelv ápolása, és így a nemzeti azonosságtudat őrzésének a szempontjából is, mint például a táncnak vagy a zenének – nyilatkozta lapunknak Hugyik Krisztián, a Petőfi Sándor Kultúregyesület oszlopos tagja, aki Jézus Krisztust alakította.

A dályhegyiek húsvéti előadása a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásával valósult meg.

Hugyik Imrétől, a szervezet elnökétől megtudtuk, nagy örömükre szolgál, hogy két év kihagyás után idén végre megrendezhetik a dályhegyi virágfesztivált. Az Erdődi-hát magyarságának a legnagyobb rendezvényére április 30-án kerül sor, a szervezők emelni szeretnék a program színvonalát, többek között a gasztronómiai kínálat bővítése által.