Nem a parlagfű az istenek eledele

0
238

Július végén kezdődött a parlagfűszezon, amely hónapokon keresztül keseríti az allergiások életét. Éppen ezért fontos, hogy mindenki kiirtsa saját területén a gyomnövényt, amelyet bár néhány Facebook-hír gyógynövényként említ, egy tudományos kutatás során fogyasztásának káros hatásairól bizonyosodtak meg.

A nyárról elsősorban a napos, meleg időre asszociálunk, viszont vannak kellemetlenebb velejárói is, mint például a szúnyogok vagy a parlagfű azok számára, akik érzékenyek rá.

A parlagfüvet (Ambrosia artemisiifolia) Észak-Amerikából hozták Európába búzaszállítmányokkal a 19. században, Horvátországban az 1940-es évek óta van jelen.

A kétszikű, terebélyes, ágas, egyéves gyomnövény a homokos vályogtalajt kedveli, terjed az utak és vasutak mentén, a mezőkön, a kertekben, a parlagon hagyott területeken – innen a (magyar) neve is. Virágzása általában július végétől kezdődik, az általa okozott allergiás tünetek egészen október közepéig tarthatnak. Fokozódhatnak napfényes, szeles időben kinn, a szabadban, a hajnali és esti órákban. Ilyenkor ugyanis intenzívebb a pollenszórás. A parlagfű pollenjét akár 30-40 kilométeres távolságba is elfújhatja a szél. Ezért azokon a területeken is magas lehet a pollenkoncentráció, ahol maga a növény nincs jelen.

Bebizonyították – nem gyógynövény!

Az internetes közösségi hálón több cikkben olvasható, hogy a parlagfű méltatlanul gyomnövénynek van titulálva, holott pozitív hatásai vannak az egészségre. Fogyasztása segít többek között a testsúlyproblémával küzdők számára a fogyásban, a parlagfű allergiásoknál megszünteti a tüneteket, a sportolók pedig teljesítményfokozó hatása miatt használhatják. Viszont az „ősi gyógynövényről” tévesen feltételezik, hogy annak latin neve is csodás hatásaira utal. Az ambrózia ugyanis a görög mitológiában az isteneknek halhatatlanságot adó eledel. Ám a parlagfűnek semmilyen köze sincs az ógörög istenekhez: Carl von Linné botanikus nevezte el Szent Ambrus milánói püspökről. Nem tartozik a korábbi évszázadokban szélesebb körben alkalmazott gyógynövények közé. Gyógyászati alkalmazása az utóbbi évek divatja, az ebben rejlő üzleti potenciált több gyógyszergyártó is igyekszik kihasználni.

A Szegedi Tudományegyetem gyógyszerész- és orvostudományi karának kutatói a parlagfű tartós alkalmazásának hatását kutatták, melyek eredményeként agy- és vesekárosító hatást észleltek. A kutatók nem állítják, hogy a patkánykísérleteken észlelt toxikus hatás embernél is kialakul, annyi viszont kijelenthető az eredmények alapján, hogy a parlagfű fogyasztása nem tekinthető biztonságosnak egészen addig, míg további, széleskörű toxikológiai vizsgálatok nem támasztják ezt alá.

Az allergiaszezon egyesek számára elviselhetetlen volna gyógyszer nélkül

A csúzai Nagy Erzsébet is parlagfűaller-giától szenved, több mint húsz éve. Az első tünetek két hét után elmúltak nála, ezért először azt hitte, közönséges náthával van dolga.

Idővel a tüsszögés, a szem- és orrfolyás egyre csak fokozódott, és egyre hosszabb ideig keserítette az életét, ezért orvoshoz fordult problémájával. A tabletták, amelyeket először kapott, nem hatottak, ezért injekciót írt ki számára az orvos.

Nagy Erzsébet

– Jelenleg háromhetente adják be az oltást, hogy el tudjam viselni az allergiaszezont, amely nálam az orrfolyáson és könnyezésen kívül az intenzív, szűnni nem akaró tüsszögést és fülviszketést is kiváltana a gyógyszer nélkül – panaszolja Erzsébet, hozzátéve, testvére még súlyosabb parlagfűallergiával küzd, esetében a fulladás is a tünetek közé tartozik.

Idén október elején vette észre először a tüneteket, de mint mondta, a szezon már jóval korábban megkezdődött, és minél szárazabb az év, annál tovább tart, átlagosan három hónapig. A gyakori esőzés elviselhetőbbé teszi ezt a nehéz időszakot.

Erzsébet nyaranta napszámban dolgozik a mezőn, ahol burjánzik a parlagfű, ha nem kaszálják rendesen.

– Általában tiszták a földek, a széleiket viszont sok helyütt nem kaszálják eléggé, ahol szintén megjelenik a parlagfű. Minél közelebb vagyok a növényhez, annál intenzívebbek a tünetek, de a szél messzire elviszi a pollenjét, hatását messziről is érezni lehet – mondja a csúzai asszony.

A parlagfű irtásáról lakóhelye körül személyesen gondoskodik, nem kaszálja, hanem gyökerestül tépi ki még virágzása előtt. Úgy véli, folyamatosan kellene irtania mindenkinek, hogy az érintettek számára elviselhetőbb legyen az allergia időszaka.

A parlagfű irtása egyébként nemcsak ajánlott tevékenység, hanem kötelező, a törvény pénzbírsággal bünteti azokat, akik nem irtják ki saját területükön a kártékony növényt.