Néhány kivétellel meghosszabbították a járványügyi intézkedéseket

Néhány kivételtől eltekintve további egy hónapra meghosszabbították a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedéseket: az enyhítések a nyilvános összejövetelekre és egyes területeken a védettségi igazolások használatának eltörlésére vonatkoznak – közölte hétfőn Davor Božinović belügyminiszter, a válságstáb vezetője.

Kiemelte: a közösségi közlekedésre, az üzletek nyitvatartására, a maszkviselésre és a határátlépésre vonatkozó szabályok nem változnak.

Március 1-jétől ugyanakkor nyilvános szabadtéri rendezvényeken a korábbi 50 helyett százan lehetnek jelen. Zárt térben 25 helyett mostantól 50 főben határozták meg a résztvevők számának felső határát.

Hozzátette: a sporteseményeken zárt térben továbbra is csakis Covid-igazolvánnyal lehet részt venni, és a maszk viselése is kötelező. A szabadtéri versenyeken is kötelező a Covid-igazolvány, de ott nem kell maszkot viselni. A benti nézőtereknek legfeljebb az 50 százalékát lehet kihasználni, a kintieknél nem szabtak létszámhatárt – hangsúlyozta.

Keddtől megszűnt a Covid-igazolványok, illetve a negatív tesztek felmutatásának kötelezettsége az állami hivatalokban – mondta Božinović, és megjegyezte: a védettségi igazolás továbbra is feltétel az egészségügyi és szociális ellátórendszerben, de nem kell felmutatni például a postán vagy a rendőrségen.