Negyvenkét horvátországi magyar gyermek a zánkai Erzsébet-táborban

0
148

42 gyermek és négy kísérő öt napig a Balaton-parti Zánkán üdülhetett a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) szervezésében.

A zánkai táborhely festői környezetben, Tihany és Badacsony között helyezkedik el. A több mint 150 hektáros komplexum saját balatoni partszakasszal, hatalmas zöldterülettel, sportpályákkal és számos, a táborozók számára ingyenes szolgáltatással – például sárkányhajózással, kalandparkkal –, valamint 2021-től már megújult szállásokkal, sportcsarnokkal, színházteremmel, vadonatúj étteremmel és multifunkcionális nyitott-fedett közösségi épülettel, továbbá a felújított Zánka-Erzsébettábor vasútállomással várja a táborozókat.

Az Erzsébet-tábor célja, hogy minél több gyereknek biztosítson egy élményekben gazdag hetet. A résztvevők sok-sok hasznos és érdekes programon vehetnek részt, melyeknek köszönhetően sok új jártasságra is szert tehetnek. A HMDK az Erzsébet-program keretében idén is ebbe a táborba vitte üdülni a horvátországi magyar gyerekeket. A Drávaszög és Szlavónia területéről összesen 42 gyermek nyaralt Zánkán.

Múlt hétfőn Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke köszöntötte a táborozókat a tízéves jubileumi ünnepségen, aki elmondta, hogy a magyarságot, a biztonságot és a barátságot jelentik az egyházi alapítású Erzsébet-táborok. Kiemelten megköszönte továbbá a pedagógusok, a lelki megerősítésben segítők és minden közreműködő munkáját, akik nemcsak életben tartják, hanem egyre több élettel töltik meg a táborhelyeket.

Tartalmas programok várták a gyerekeket

A vasárnaptól péntekig tartó táborban sportoltak, és az életmóddal, a kultúrával, a művészettel, a tudománnyal, a kereszténységgel kapcsolatos, valamint ismeretterjesztő és hagyományőrző foglalkozások várták a gyerekeket.

– Igazán tartalmas programokkal vártak bennünket, a gyerekek nagyon lelkesek voltak. Még az is, aki az elején kicsit tartózkodott, hamar feloldódott, hiszen remek volt a hangulat – nyilatkozta lapunknak Ferenc Mária, az egyik kísérő.

A tábornak ebben a turnusában összesen 2800 gyermek vett részt, akiket 10, különböző színű „házba” osztottak be. A horvátországi csapat külön büszkesége, hogy a kiskőszegi, 9 éves Takács Vito a sportnapi versenyeken házon belül a legtöbb érmet szerezte, összesen négyet.

Takács Vito

– Köszönettel tartozunk ezért a lehetőségért. Voltak olyan gyerekek is, akik először jártak ilyen jellegű táborban. Olyan nagy volt a programkínálat, hogy nem volt könnyű kiválasztani, melyiken is vegyünk részt. A strandolást is nagyon élvezték a gyerekek, és ugyan eléggé elfáradtak, biztos, hogy nagyon szívesen visszamennének ismét – tudtuk meg Bognár Attila kísérőtől.