Négynapos rendezvénnyel ünnepelték a kopácsi labdarúgás 100 évét

Kopácson négy nap az idén 100 éves fennállását ünneplő Halász Labdarugó-egyesületről szólt. Nemzetközi focitornával, családi nappal, fáklyagyújtással tették felejthetetlenné a szervezők ezt az elismerésre méltó jubileumot.

100 fáklyát emeltek a magasba a kopácsi futballpályán szombat este, amelyek a helyi labdarugó-egyesület jubileumi évfordulóját szimbolizálták. Az egykori halászfalu első futballcsapata a két világháború között a Dunav nevet viselte, majd az ötvenes évek végén Halász (Ribar) néven szerveződött újjá. A fociklub vezetősége tavaly megújult, helyi fiatalok vették át az irányítást, akik méltóképpen szerették volna megköszönni elődeiknek, hogy 100 éven keresztül gondoskodtak a falu sportéletéről, és éltették, fejlesztették az egyesületet.

A négynapos ünnepség úgynevezett családi nappal kezdődött: a focipályán gyűltek össze szülők, nagyszülők és gyerekek, majd ügyességi vetélkedőkön mérettették meg magukat. A nap végén a régi idők és a jövő kopácsi futballistái rúgták a bőrt, hiszen az egykori focisták és a legkisebbek is mezbe bújtak és lejátszottak egymással egy mérkőzést.

Négy ország résztvevői a nemzetközi focitornán

Pénteken megérkeztek a külföldi vendégcsapatok is, akiket a jubileumi focitornára hívtak meg a házigazdák. A felvidéki Nagymácsédról, az erdélyi Székelyudvarhelyről, valamint a magyarországi Pécsváradról is érkezett egy csapat, a hazaiakat pedig a házigazdákon kívül a Bilje fociklub és a Čepinski Martinci-i Gibarac képviselte. A rendezvényen részt vett a Felvidéki Szenior Válogatott és a Via Nova ifjúsági szervezet képviselete is.

– Tisztában voltunk vele, hogy ezzel a rendezvénnyel nagy fába vágtuk a fejszénket, de egy ilyen jeles évfordulót méltó módon szerettünk volna megünnepelni. Azt gondolom, hogy ez sikerült is, hiszen rengeteg elismerő szót kaptunk, nagyon sokan eljöttek és velünk ünnepeltek, a szervezőkre pedig külön büszke vagyok, hiszen rendkívüli módon álltak helyt. Nagyon sok segítséget és támogatást kaptunk, amiért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani – nyilatkozta lapunknak Molnár Péter vezetőségi tag, a program főszervezője.

A egykori kopácsi játékosokból összeállt veterán csapat

A csoportkörmérkőzések szombaton, a döntő pedig vasárnap zajlott le, ahol az első helyet a pécsváradi csapat szerezte meg. Szombaton este a kopácsi és a bellyei veteránok játszottak egy gálameccset, majd sötétedés után a kopácsi focipálya körül, a közepén pedig egy 100-ast ábrázolva gyújtottak fáklyákat a résztvevők.

Száz fáklyát emeltek a magasba a kopácsi futballpályán (drónos felvétel)

A kopácsi foci 100 éves jubileuma olyan sikeres volt, hogy a résztvevő csapatok megbeszélték, ebből hagyományt szeretnének teremteni, és minden évben másik országban kerülne sor focitornára. A győztes pécsváradiak pedig már el is vállalták, hogy jövőre házigazdák lesznek.

A kopácsi labdarúgók és az egyesület vezetősége bebizonyította, hogy méltók a figyelemre, és megkezdődhet a helyi fociélet következő 100 éves sikertörténete…

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk is.

A szervezők ezúton is köszönetet mondanak mindenkinek, aki bármilyen formában támogatta és/vagy szponzorálta ezt a megemlékezést: Jankovics Róbert parlamenti képviselőnek, a bellyei és a kopácsi HMDK-alapszervezeteknek, a Bellyei járásnak, a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának, az eszéki sörgyárnak, az OTP banknak, a kopácsi Szarvas Vadásztársaságnak, az Arany János Kultúregyesületnek, a Didin Konak étteremnek és mindazoknak, akik valamilyen módon hozzájárultak a rendezvény megvalósításához.