A negyedik Martosi Szabadegyetem

0
1011
martosi-szabadegyetem

A migrációs válság, az önkormányzatiság, a kisebbségi oktatásügy problémái, illetve a sport lesznek a vezető témák a Martosi Szabadegyetem idei, negyedik évadán, amely Kövér László házelnök előadásával kezdődik és Böjte Csaba erdélyi ferences szerzeteséével zárul – tájékoztatta az MTI-t Gubík László, az egyik főszervező, a Via Nova Ifjúsági Csoport elnöke.

A migrációs válság, az önkormányzatiság és a sport lesznek a vezető témák a negyedik Martosi Szabadegyetemen
A Martosi Szabadegyetemet hagyományteremtő és egyúttal hiánypótló céllal, az erdélyi Tusványos mintájára 2013-ban rendezték meg először, s már első évadában a felvidéki magyarság legnagyobb nyári rendezvényévé vált. A szabadegyetemet – amelynek fő szervezői a Via Nova Ifjúsági Csoport és a révkomáromi Selye János Egyetem hallgatói önkormányzata (SJE HÖK) – az idén július 6. és 10. között rendezik meg a hagyományos helyszínen, a Révkomáromhoz közeli Martos község több felújításon átesett Feszty parkjában.

„A fő közéleti témák, a migrációs válság, az önkormányzatiság, a kisebbségi oktatásügy és az aktuális külpolitika mellett az idei szabadegyetemen hangsúlyos szerepet kap a sport is” – vázolta Gubík László a rendezvény témáinak csapásvonalát. Rámutatott: a rendezvény idei évadának a Színezzük újra a Felvidéket mottót választották, amivel vidámságot, optimizmust és hitet kívánnak közvetíteni, leginkább a rendezvény legfiatalabb látogatóinak, a középiskolásoknak és egyetemistáknak, akik számára külön e célból nagyon sok kiegészítő programot is szerveztek. „Talán elmondhatom, hogy az idei Martfeszt lesz a legfiatalosabb” – jegyezte meg Gubík.

A főszervező a szabadegyetemen idén sorra kerülő közéleti előadások és fórumok közül a rendezvény fővédnökének, Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének megnyitóját, valamint Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőnek a migrációs válságról, illetve Lukács Csaba újságírónak a keresztényüldözésről tartott előadásait emelte ki. Kifejtette: a felvidéki magyar témák közül terítékre kerül a kisiskolák problematikája, a magyar nyelvhasználatért folytatott jogküzdelem, és bemutatják a Magyar Közösség Pártja (MKP) által kidolgozott önkormányzati koncepció infografikáját is, amelyet a Via Nova ICS és a Pro Civis polgári társulás készített el.

A szabadegyetem idei évadának újdonsága, hogy a délelőtti programokat egy-egy jeles történelmi személyiség vagy esemény, illetve évforduló köré szervezték. Ennek keretében a szabadegyetem első napján Feszty-napot, pénteken Széchenyi-napot tartanak, a szombati napot 1956 közelgő 60. évfordulójának szentelik, vasárnap pedig Márton Áron néhai erdélyi római katolikus püspök személye lesz a középpontban az emlékév apropóján.

„Az idén nagyobb teret adtunk a szervezésben a húszas éveik elején járó fiataloknak, és ezt a zenei felhozatal is tükrözi” – mondta a rendezvény zenei programjáról Gubík László, megjegyezve: az idei rangidős a csütörtökön fellépő Tankcsapda lesz, a többi fellépő náluk fiatalabbnak számít. A szabadegyetem kezdő napján a Kowalsky meg a Vega lép színpadra, pénteken a Hősök és a Magna Cum Laude, szombaton a Compact Disco és a Punnany Massif, vasárnap pedig a Holdviola, illetve a Margaret Island zenél majd, illetve az idén először neves DJ-k is fellépnek a táborban. (MTI)