Negyed százada van magyar óvoda a horvát fővárosban

0
36

A múlt hét végén Zágráb város egyetlen magyar óvodai csoportja megalakulásának a 25. évfordulója alkalmából jubileumi ünnepséget tartottak. A csoport 1994 márciusától működik a Potočnica nevű óvodában. Az elmúlt 25 év alatt mintegy háromszázötven gyerek járt a magyar csoportba.

Az első óvodai csoport 1994-ben kezdte el működését a HMDK zágrábi egyesületének kezdeményezésére. A megalakulása óta eltelt évek alatt voltak nehezebb időszakok is. Szerencsére a szülők felismerték, milyen előnyökkel jár, ha a gyerekük magyar nyelvű nevelésben részesül, és folyamatos volt az érdeklődés a csoport iránt, több mint 350-en jártak oda.

A jubileumi ünnepségen a magyar óvodások gyermekjátékokat és népi táncot adtak elő a népes közönségnek, akik között az óvoda egykori növendékei közül is többen ott voltak.

A rendezvényen jelen volt Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, Magyar József zágrábi magyar nagykövet, Martina Glasnović, a zágrábi főpolgármesteri hivatal képviselője, Csapó Nándor, a horvát oktatási minisztérium nemzetiségi főosztályának a vezetője, valamint Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, parlamenti képviselőnk.

A rendezvény végén Zágráb Város Magyar Kisebbségi Önkormányzata emléklappal köszönte meg Pirityiné Szabó Juditnak és Magyar Józsefnek azt, hogy az elmúlt évek folyamán támogatták a magyar óvoda működését.