Négy hét a virtuális osztálytermekben

0
36

Négy hete költözött Horvátországban az oktatás a virtuális osztálytermekbe és a családok otthonába. Az új helyzethez sikeresen alkalmazkodtak a diákok, a tanárok és a szülők is. A múlt hét, a diákok számára a negyedik a tananyag ismétléséről szólt, a tanárok pedig az elmúlt hetek tapasztalatait elemezték. Ettől a héttől pedig már a tanulók értékelése is megkezdődik.

A koronavírus-járvány lassítása céljából március 16-ától bezárták az iskolákat és az óvodákat. A horvát tannyelvű iskolák általános és középiskolás diákjai a különböző országos lefedettségű televíziók által közvetített tananyagból tanulnak. A magyar tannyelvű iskolák azonban kénytelenek voltak egyedi megoldásokat találni, mivel ezekben az intézményekben ugyan a horvát tantervek szerint oktatnak, de magyar nyelven. Ők különböző kommunikációs eszközök segítségével tartják a kapcsolatot  a diákokkal és a szülőkkel.

A múlt hét, az online oktatás negyedik hete a diákok számára a tananyag ismétléséről szólt, a tanárok pedig az elmúlt hetek tapasztalatait elemezték.

– Az elmúlt hetekben a körülményekhez képest sikeresen vettük az akadályokat, és mind a tanárok, mind a diákok belejöttek az új oktatási módszerbe, amelyről egyébként azt gondoltuk, hogy 20-30 év múlva jön el majd az ideje. Diákjaink visszajelzéseiből látszik, hogy az iskolába járás bizony már mindenkinek hiányzik, hiszen a közösségi élményt semmivel sem lehet pótolni – mondja Andócsi János, a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ igazgatója.

Az új helyzet mindenki számára sok újdonságot hozott, tanár és diák is új digitális eszközökkel ismerkedhetett meg, és megtanulták azok használatát is.

Andócsi János elmondta, a tanárok nagy része pozitívumként értékelte azt, hogy fejlődik a diákok önálló tanulásra és időbeosztásra való képessége. Nagyon jól feltalálták magukat, kreatívabbak, mint korábban. Vannak diákok, akik ebben a szituációban jobban megnyílnak, mivel nem érzik annyira az iskola „terhét”, az osztálytársak figyelmét. Persze hátrányok is vannak, például most nincs mód az egymástól való tanulásra. A tanár a szemkontaktusból érzékelte, hogy érthető volt-e a feladat, és szükség esetén újra elmagyarázta az anyagot, ami a virtuális térben nem működik. Tanárnak és diáknak is most sokkal több időt kell a számítógép előtt töltenie. A tanterveket eredetileg nem digitális közegbe szánták, így a pedagógusoknak folyamatosan újra kell gondolniuk a tananyagot. Ami pedig a tanultak értékelését illeti, a minisztériumi utasítások szerint az 1-4. osztályosok szóbeli értékelést kapnak, a felsősök és a középiskolások pedig legalább két jegyet, az egyikkel az aktivitásukat értékelik, a másikért pedig minden tantárgyból egy-egy kutató-elemző feladatot kell megoldaniuk. A kisebb osztálylétszámok a magyar tannyelvű iskolákban lehetővé teszik, hogy több érdemjegyet is adjon a pedagógus.

– Tisztában vagyunk vele, hogy az új online oktatási rendszer komoly kihívás mindannyiunk számára, de most úgy kell rá tekinteni, mint az oktatás innovációs lehetőségére, amelyből mindannyian tanulni fogunk – fejezte be ismertetőjét Andócsi.