Négy egyesület, négy fellépés

196
10-csrds-harknyban-2

Harkány, Ada, Gašinci, Ójankovac – Május utolsó szombatja a rendezvények jegyében zajlott, határon innen és túl is számos rendezvényre került sor, ahol a HMDK keretén belül működő együttesek is bemutatkoztak. A csúzai Csárdás a harkányi gasztronómiai fesztiválon lépett föl, a laskóiak Adán, a várdaróciak Gašincin, míg a Vukovári Magyarok Egyesületének énekkara az ójankováci nemzetiségi szemlén vett részt.

A hét végén rendezték az I. harkányi gasztronómiai fesztivált és versenyt, amelyen a HMDK csúzai Csárdás ifjúsági népi tánccsoportja is részt vett.

– Egy félórás programot kértek tőlünk. Habár az időjárás nem volt túl kedvező, mégis sok ember jött el a fesztiválra.  Már számos alkalommal felléptünk Harkány városában, de ez a mostani azért is különleges volt, mert részesei lehettünk egy sikeres világrekord-kísérletnek. Elkészítették ugyanis a világ leghosszabb almás rétesét! A 22 méter 12 centiméter hosszúságú finomság fölött egy, a rétest megsütő vonat haladt át. A rekordméretű rétest pedig meg is kóstolhattuk – nyilatkozta Bénity Hunor, a Csárdás Ifjúsági Kultúregyesület alelnöke.

 

Adán táncoltak a laskóiak

Az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör tradicionális rendezvényén első ízben lépett föl a laskói Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület tánccsoportja.

– A pulai Magyar Hét rendezvényen ismerkedetünk meg az adaiakkal, és így kerültünk a rendezvényükre vendégföllépőként. A közönség tapsából ítélve sikerült tetszést aratnunk – mondta Kettős Zsuzsanna, a csoport vezetője.

 

Gašincin vendégszerepeltek a várdaróciak

A helyi Ledina kultúregyesület meghívására szombaton a Várdaróc Magyar Kultúregyesület táncosai egyedüli magyar tánccsoportként fölléptek a Kolo na Ledini elnevezésű rendezvényen a Đakovó melletti Gašincin.

– Első alkalommal kaptunk meghívást erre a rendezvényre, ahol nagyon szép fogadtatásban volt részünk. Elvileg szabadtéri fellépést terveztek, de sajnos az eső miatt a helyi kultúrotthonban mutatkoztunk be dél-dunántúli és nagyecsedi szatmári táncokkal. Nagy tetszést arattunk a hét sokác tánccsoport mellett – mondta Lovrić Anita, a tánccsoport vezetője.

 

Kisebbségi szemle Ójankovácon

A szombati ójankováci kisebbségi népitánc-szemlén föllépett a Vukovári Magyarok Egyesülete is.

– Nagyon színvonalas műsort szervezett a helyi magyar egyesület, amelyen nagy örömmel vettünk részt. Mi népdalcsokorral, csárdással léptünk a színpadra, Hajdú Katica néni pedig műsorunk kezdetén egy csordásostorral tartott bemutatót – mondta Jakumetovics Rozália, az egyesület elnök asszonya az ójánkováci fellépés kapcsán.

10-vrdarciak-gasincin-1

A várdaróci Daróca tánccsoport

10-vukovariak

A vukovári Őszirózsa asszonykórus

10-lasko-adan

A laskói Kankalin gyermektánccsoport