Ne alakuljon ki új migránsútvonal az Adriai-tengeren

0
488
Josip-Buljević-Mimi-Kodheli

Horvátország és Albánia megakadályozza, hogy új migránsútvonal alakuljon ki az Adriai-tengeren. Ebben állapodott meg Josip Buljević horvát és Mimi Kodheli albán védelmi miniszter múlt csütörtökön Zágrábban.

A megállapodás szerint a két ország hadserege közös erőfeszítéseket tesz annak megakadályozására, hogy a görög-albán határon, majd az Adriai-tengeren keresztül új migrációs útvonal jöjjön létre.

Albánia határos Görögországgal, ahol több tízezer migráns rekedt a görög-macedón határ lezárása miatt. Tirana attól tart, hogy könnyen a migránsok alternatív útvonalává válhat.

Buljević a találkozót követő közös sajtótájékoztatón elmondta: állandó információcseréről állapodtak meg a migránsok mozgását illetően, a két hadsereg kapcsolatban lesz egymással, és közösen lépnek fel minden kérdésben.

Emlékeztetett, hogy a horvát határt a rendőrség őrzi, de miután a horvát parlament lehetővé tette a hadsereg bevetését a határon, a katonaság segítheti a rendőrség munkáját.

A miniszter szerint a megelőző intézkedésekkel nagyon sokat tehetnek. „Horvátország számára nagyon kedvezőtlen volna, ha migránsok Dél-Horvátország felé indulnának el” – tette hozzá. Mimi Kodheli kijelentette: „Albánia az európai megoldás része marad, ez a megoldás nem lesz könnyű, de közös erővel sikerülhet.”

Albánia nemrég megerősítette Görögországgal közös határa védelmét. Az Európai Unió is segítséget ígért Albániának, amennyiben az a migránsok célpontjává válna. (mti)