Natjecanje u pjevanju mađarskih narodnih pjesama ove godine se odvijalo online

0
25

Prošlog četvrtka održalo online natjecanje u pjevanju narodnih pjesama pod nazivom „Kőgyesi Melitta“, jedno od redovnih događanja koje svake godine organizira Forum mađarskih prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj.

- Reklám -

Forum mađarskih prosvjetnih djelatnika od svoga osnivanja svake godine organizira različita natjecanja i nastupe za učenike koji nastavu pohađaju na mađarskom jeziku. Među njima je i natjecanje u narodnoj glazbi, koje od 2011. godine nosi naziv Kőgyesi Melitta”, koja je bila učenica Osnovne škole Lug i izrazito nadarena u pjevanju narodnih pjesama, recitiranju i plesanju narodnih plesova. Time se organizatori odužuju tragično, prerano preminuloj, uvijek nasmiješenoj poštovateljici tradicije i iznimno nadarenoj mladoj ženi. Ove godine je natjecanje bilo drugačije zbog epidemije korona virusa, odnosno odvilo se online.

-Prošle godine smo, na žalost, morali odgoditi natjecanje jer se zbog epidemije nisu mogla organizirati natjecanja. Ove godine smo svakako željeli organizirati natjecanje i, nakon što smo se konzultirali s drugim regijama, odlučili smo natjecanje održati online. Učenike smo zamolili da naprave video snimak svoje produkcije i pošalju te snimke nama, a žiri će odlučiti o pobjednicima na osnovu tih snimaka – rekao je Kristian Palinkaš, voditelj ureda Foruma mađarskih prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj, i napomenuo da se na poziv javilo 35 učenika.

Žiri je učenike ocjenjivao u tri kategorije, i najbolji su nagrađeni.

-U prvome redu nije cilj natjecanje, već da djeca pjevaju, i to što više, da to čine s veseljem i da ih pjevanje raduje i kada odrastu. Pored svega, žiri mora odlučiti, odnosno ocijeniti pjevače, što nije mali posao. Žiri uglavnom tri stavke uzima u obzir: čistoća pjevanja, melodija, odnosno način izvedbe. Najvažnije je da djeca pjevaju što opuštenije, hrabro i s veseljem – rekao je Arpad Keresteš, član žirija.

Natjecanje je održano uz potporu Ministarstva za ljudske resurse i Sveučilišta Eötvös Loránd.

POBJEDNICI

KATEGORIJA 1-2. RAZRED

1. Elena Kuruc – OŠ Lug, učenica 1. razreda

     (Mentorica: Karola Angyal)

2. Tia Ižak – OŠ Korođ, učenica 1. razreda

     (Mentorica: Dijana Palinkaš)

3. Lara Toth – OŠ  Korođ, učenica 2. razreda

     (Mentorica: Danijela Vujić)

KATEGORIJA 3-4. RAZREDA

1. Zala Juhas – OŠ Zmajevac, učenica 3. razreda

    (Mentorica: Lidija Hirks)

2. Luka Zec – OŠ Korođ, učenik 4. razreda

     (Mentorica: Danijela Vujić)

3. Lara Pundžin – OŠ Lug, učenica 3. razreda

     (Mentorica: Karola Angyal)

KATEGORIJA 5-8. RAZREDA

1. Lili Fica –  OŠ Zmajevac, učenica 7. razreda

     (Mentorica: Lidija Hirks)

2. Matyas Szenn – OŠ Lug, učenik 5. razreda

     (Mentorica: Zsuzsanna Ognjenović Kettős)

3. David Vaš – OŠ Lug, učenik 5. razreda

     (Mentorica: Zsuzsanna Ognjenović Kettős)