Natjecanje u čitanju u Virovitici

0
26

U Virovitici je organizirano natjecanje u čitanju za učenike, koji pohađaju sate njegovanja mađarskog jezika. S obzirom na epidemiološku situaciju, natjecanje se odvijalo putem interneta.

U Virovitiko-podravskoj županiji u nekoliko osnovnih škola se pruža mogućnost njegovanja mađarskog jezika, a nedavno su učenici dobili priliku učiti mađarski jezik i u okviru radionice. No, do sada nije bilo natjecanja na kojem bi djeca nekako mogla usporediti ​​svoja znanja mađarskog jezika – rekla je učiteljica mađarskog i hrvatskog jezika i književnosti i voditeljica izborne nastave mađarskog jezika, Matea Jurković, koja je organizirala natjecanje u čitanju kako bi popunila tu prazninu.

- Reklám -

– Cilj natjecanja nije bio samo uključiti što više djece i podijeliti nagrade nego pokazati da mađarski jezik nije samo jedan od jezičnih predmeta već poseban jezik s puno mogućnosti – doznali smo od Mateje.

Natjecanje, u kojem su sudjelovali učenici osnovnih škola iz Virovitice i Gradine se održalo 13. listopada putem interneta. Djeca nižih i viših razreda svrstana su u zasebne kategorije, a samo po sebi je razumljivo da su i zadaci bili različite težine i složenosti. Jedanaest natjecatelja (8 učenika nižih razreda i 3 viših) svoje su prezentacije poslali u video poruci, koje je ocjenjivao peteročlani žiri i to: sudski tumač, Istvan Karačonji, učiteljica glazbene kulture, Ildiko Seleši Dančo, ravnatelj OŠ Ivana Brlić-Mažuranić u Virovitici, Ivica Tomljanović, predstavnik mađarske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije, Ištvan Seleši i Matea Jurković.

Prema njihovoj ocjeni učenica trećeg razreda, Magdalena Šurkalović bila je najbolja u prvoj kategoriji, dok je učenica osmog razreda, Tamara Orban bila najbolja u drugoj kategoriji.

Događaj su, između ostalih, sponzorirali Zajednica Mađara Virovitičko-poravske županije, Forum mađarskih pedagoga u Hrvatskoj i tjednik Új Magyar Képes Újság. Zahvaljujući njihovoj potpori, organizatori su darovali sve sudionike bez obzira na uspjeh.