Velika Pisanica: Nastavljaju započeti posao

45

Prošle subote održana je izborna skupština u Zajednici Mađara Pisanica. Na temelju jednoglasne odluke, čelnica udruge i nadalje ostaje Zlata Berkeš.

U Velikoj Pisanici, koja se prostire na obroncima Bilogore, živi vrlo aktivna mađarska zajednica u dijaspori Zapadne Slavonije, koja djeluje pod okriljem Zajednice Mađara Pisanica. Zajednica je osnovana 2011. godine s ciljem očuvanja mađarske tradicije i kulture u naselju. Udruga ima vlastitu folklornu skupinu i glazbeni sastav, koji redovno sudjeluju na kulturnim događanjima kako u matičnoj državi, tako i u Hrvatskoj, te njeguju bliski odnos s udrugama drugih nacionalnih skupina u Hrvatskoj.

Prošle subote održali su izbornu skupštinu predsjedništva, na kojoj su dosadašnjoj predsjednici Zlati Berkeš dodijelili povjerenje za novi četverogodišnji mandat, a potpredsjednik udruge ostao je Ištvan Katona.

-Velika mi je čast što i nadalje mogu voditi mjesnu zajednicu Mađara. Kako se moglo čuti na skupštini, nastavljamo sa započetim radom u interesu očuvanja mađarske kulture i običaja. I ove godine održat ćemo programe koje možemo nazvati tradicionalnima, a planirali smo i neke nove. Financirati ćemo ih iz potpora dobivenih iz natječaja od Savjeta za nacionalne manjine, kao i od zaklada Bethlen Gábor i Csoóri Sándor. Veliki je interes i za našim tečajem mađarskog jezika, što će i u budućnosti ostati jedna od naših glavnih smjernica. Trenutno nam od velike važnosti predstavlja obnova reformirane crkve u Velikoj Pisanici, za što ćemo i mi učiniti sve, naime riječ je o jednom dokazu, simbolu više stoljetnog prisustva Mađara – rekla je Zlata Berkeš, predsjednica Zajednice Mađara Pisanica, koja i ovim putem zahvaljuje, po tom pitanju, pruženu potporu DZMH/ Róberta Jankovicsa.

Skupštini su prisustvovali i Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara i predsjednik DZMH, kao i načelnik Općine Velika Pisanica, Fredi Pali.

Róbert Jankovics, Ištvan Katona, Zlata Berkeš, Fredi Pali i Eugen Horvat

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.