Nastavlja se tečaj mađarskog jezika u Daruvaru

0
82

Stipendistica programa Petőfi, Rebeka Tóth, počevši od rujna pomagati će Mađarima u Daruvaru i okolici, prvenstveno putem tečajeva mađarskog jezika, nadajući se da će usporiti proces ubrzane asimilacije jezika.

Tečaj mađarskog jezika održati će Rebeka Tóth, koja je prvi put iz Mađarske došla u Daruvar putem programa Petőfi 2015. godine, a zatim nakon godinu dana ponovo kako bi dva puta u trajanju od devet mjeseci pomogla našim mađarskim udrugama u Daruvaru i okolici. To se uglavnom odnosilo na tečaje mađarskog jezika, gdje su polaznici naučili pisati, čitati i govoriti. U Daruvaru se od prvog trenutka osjećala kao kod kuće, a sa vremenom se tamo i doselila. Od rujna je ponovno stipendistica programa Petőfi te je aktivni član zajednice. Kao učitelj mađarskog jezika, još uvijek želi pomoći Mađarima u Daruvaru, čuvati i njegovati mađarski jezik, nadajući se da će proces asimilacije usporiti ili čak zaustaviti u zajednici.

Dobivši uvid u svakodnevni život mađarske manjine, svoje zvanje još više smatram bitnijim. Očuvanje mađarskog jezika i običaja izuzetno je teško za manjine u malim zajednicama. Posebno za Mađare koji žele očuvati i njegovati svoj materinji jezik. Dok Hrvatska jamči prava manjinskih jezika, nemaju sve općine kvalificirane učitelje – napisala je stipendistica na naslovnoj web stranici programa Petőfi.

I dalje pomaže tamošnjim Mađarima u organizaciji programa i u pisanju natječaja. Mađarske udruge  iz Pakraca, Dežanovca i Velike Pisanice su se pomoću nje zajedno prijavili na natječaj u okviru Csoóri Sándor Alap, osim toga redovito prevodi kod uspostavljanja odnosa o suradnji između Pakraca i Csepreg.

Tečaj mađarskog jezika već je započeo u Pakracu. Ovaj tjedan će početi i u Dežanovcu, Velikoj Pisanici te Daruvaru.