Nastavlja se program stipendiranja DZMH

Novija potpora učenicima koji pohađaju mađarske škole

0
5

Zahvaljujući DZMH svaki učenik koji se upiše u mađarsku školu u Hrvatskoj u prvi i peti razred i u prvi razred srednje škole u školskoj godini 2021/2022., te uči prema modelu A, može dobiti stipendiju od 20 000 kuna. Na raspisani natječaj naravno, potrebno je prijaviti se. Ovog tjedna su već i potpisani ugovori sa roditeljima uspješnih dobivatelja stipendije.

Novija potpora učenicima koji pohađaju mađarske škole

Potporu obrazovanju na mađarskom jeziku, DZMH je uvijek držala važnim zadatkom.

Zadnjih godina uspjelo se razviti i modernizirati mađarske škole u Hrvatskoj. Učenicima su na raspolaganju besplatni udžbenici na mađarskom jeziku, plaćeni su troškovi školskog obroka i sudjeluju u pojedinim potporama. A najveći rezultat proteklog razdoblja je da se nedavno uspjeo ostvariti dvadesetogodišnji san, a to je da se izgradio učenički dom Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Hrvatskoj. Pored svega toga, uz potporu mađarske vlade, DZMH je prije nekoliko godina uvela program stipendiranja, po kojemu učenici koji se upišu u prvi i peti razred, kao i u prvi razred mađarske srednje škole u Osijeku, dobiju potporu značajnog iznosa. Kako bi se isplatile stipendije, ugovori su se potpisali prošle srijede poslijepodne u Domu Mađara u Kopačevu. Europa AP je uz posredovanje DZMH proslijedila 61 stipendiju. Stipendistima će bruto iznos od 20 tisuća kuna biti isplaćen u više navrata zaključno do 31. kolovoza 2022. godine. Prva rata će uskoro biti isplaćena.

- Reklám -

-Zahvaljujući materijalnoj potpori mađarske vlade danas smo uspjeli uspješno potpisati ugovore s onim roditeljima koji su svoju djecu upisali u mađarsku školu. Cilj stipendije je kako bi se učenicima u njihovim domovima poboljšali uvjeti učenja. Ova stipendija je samo jedan dio naše strategije, naime i dalje bismo voljeli razvijati naše škole, uskoro bismo trebali početi i  graditi vrtiće, velika je potreba za njima. Sve ovo je dokaz tomu da ako se naša zajednica poveže i bude jedinstvena, sposobni smo svašta učiniti – rekao je Róbert Jankovics, predsjednik DZMH i saborski zastupnik Mađara,  dodajući kako je obrazovanje na materinjem jeziku važno i iz razloga što budućnost naše zajednice ovisi o tome.

Politika potpora DZMH ne odnosi se samo na ovu školsku godinu već će se nastaviti, cilj je da i slijedeće školske godine ostane na istom nivou i da se poveća broj upisanih učenika u mađarske škole, te se zahvaljujući tome jače može boriti protiv asimilacije i iseljavanja.