Nastavlja se obnova crkve u Kotlini

0
53

I ove godine se nastavlja obnova reformirane crkve u Kotlini koja je počela prije dvije godine. O do sada izvršenim radovima i budućim planovima u svezi građevine nadležni su govorili prošli tjedan.

I ove godine se nastavlja obnova crkvenih zgrada koje koriste Mađari iz Hrvatske. Za očuvanje izgrađenog naslijeđa, DZMH je prošle godine uspjela izlobirati pozamašnu svotu iz hrvatskih i mađarskih državnih izvora, a ni ove godineneće biti drugačije. Prošloga tjedna su o popravku najopasnijeg spomenika Mađara iz Hrvatske, reformiranoj crkvi u Kotlini, raspravljali nadležni. Stanje spomenute crkve godinama se pogoršavalo, temelj tornja se slegnuo, zbog toga je prijetilo urušavanje. Prije dvije godine zahvaljujući uključenosti dvojice talijanskih stručnjaka uspjelo se stabilizirati zgradu,te su tako mogli početi radovi na obnovi. Od tada su unutrašnju i vanjsku žbuku uklonili, i počela je ponovna izgradnja unutrašnjosti. U slijedećoj etapi će sakralna građevina dobiti novu žbuku i uvesti će i električnu energiju.

- Reklám -

-Za DZMH je uvijek veliku važnost imala zaštita izgrađenih spomenika, bilo da je riječ o crkvenoj ili svjetovnoj građevini. Kao rezultat toga pored obnovljenih brojnih domova kulture, škola i vrtića veliki naglasak smo stavili i na obnavljanje naših crkvi. Baš zato smo proteklih godina započeli između ostalih obnovu i reformirane crkve u Kotlini, koju smo bez ikakvog pretjerivnja, spasili od urušavanja. Cilj nam je ove godine kompletno obnoviti i vanjštinu i unutrašnjost crkve– rekao je Róbert Jankovics, predsjednik DZMH, saborski zastupnik Mađara u Hrvatskoj. Od zastupnika smo doznali i to da vrijednost radova iznosi približno milijun kuna.

Osim Kotline, ove godine se nastavljaju radovi i na crkvama u Suzi i Podolju, ali prema planovima će se ove godine završiti i kompletna obnova na crkvi-spomeniku u Vardarcu.