Nastavlja se gradnja dječjih igrališta u okviru programa Mađarske vlade

0
27
Kiskőszeg - Batina

2016. godine Državno tajništvo za nacionalnu politiku Mađarske pokrenulo je opsežni program razvoja vrtića zahvaljujući kojem će se diljem Karpatskog bazena obnoviti brojni vrtići i dječja igrališta. U Hrvatskoj je u prvom krugu izgrađeno pet igrališta. U drugoj fazi izgradit će se još šest. U Novom Bezdanu, Batini, Dalj Planini, Hrastinu su već završeni radovi, a uskoro će započeti u Kotlini i Suzi.

 Forum mađarskih prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj je hrvatski partner razvojnog programa vrtića Karpatskog bazena, koji je 2016. godine pokrenulo Državno tajništvo za nacionalnu politiku Mađarske. U okviru programa u Hrvatskoj su već ostvarene brojne investicije i natječaji, koji još uvijek traju, a svi promoviraju kvalitetno mađarsko obrazovanje. U prvom krugu izgrađeno je pet igrališta u mjestima gdje je mađarska zajednica raštrkana i to u Vukovaru, Velikoj Pisanici, Lipiku i Daruvaru.

U drugoj će fazi još šest naselja biti bogatija prekrasnim i modernim igralištem.

– U svakom naselju je nadležna Općina osigurala zemljište osim u Dalj Planini, gdje je igralište izgrađeno na parceli u vlasništvu lokalne kulturne udruge Šandor Petefi. Radovi su već završeni na četiri lokacije – u Novom Bezdanu, Batini, Dalj Planini i Hrastinu – a drugdje su u tijeku, a uskoro će započeti i u Kotlini i Suzi – rekao je voditelj ureda Foruma mađarskih prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj i koordinator projekta, Kristian Palinkaš.

Krenule isplate druge rate potpore za djecu, koja pohađaju vrtić na mađarskom jeziku

U okviru programa Državnog tajništva za nacionalnu politiku Mađarske u Hrvatskoj roditelji su se i ove godine mogli prijaviti za dodjelu potpora za djecu koja pohađaju vrtić na mađarskom jeziku, a čija će druga rata biti isplaćena ovih dana.

Voditelj ureda Foruma mađarskih prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj, Kristian Palinkaš, rekao je da na potporu ima pravo svaki roditelj čije dijete pohađa vrtić na mađarskom jeziku i koji se pravovremeno prijavio.

– Kao i prethodnih godina, sredstva će i sada biti isplaćena u tri dijela. Prva rata (koja se odnosi na razdoblje od rujna do prosinca 2019.) uplatila se 21. veljače. Riječ je o iznosu od tisuću kuna. Druga rata od 750,00 kn uplaćena je 24. travnja. Molim roditelje da provjere da li je uplata sjela, ako ne, kontaktirajte nas na broj telefona 091-151-5003 ili putem e-pošte pedagogus-forum@os.t-com.hr – rekao je Kristian Palinkaš, koji je dodao da će roditelji biti obaviješteni o daljnjim isplatama.

Podršku kvalitetnom odgoju i obrazovanju u vrtićima na mađarskom jeziku pruža program mađarskog državnog tajništva za nacionalnu politiku uz pomoć Zaklade Bethlen Gábor iz Mađarske.