Nastava na daljinu uz pomoć informatičko-komunikacijske tehnologije

0
16

Širenje epidemije koronavirusa  se pokušava kontrolirati sve rigoroznijim mjerama. Privremeno su se zatvorile obrazovne ustanove i uvela se nastavu na daljinu, što mijenja način rada učitelja, učenika, ali i roditelja. O funkcionalnosti sustava pitali smo ravnatelje, učitelje i učenike.

Kako bi se usporila epidemija koronavirusa, škole i vrtići su od 16. ožujka zatvoreni na mjesec dana. Za učenike nižih razreda osnovnih škola Hrvatska radiotelevizija (HRT) emitira nastavu, dok učenici viših razreda osnovnih škola, srednjoškolci i studenti nastavu prate na daljinu kroz takozvane virtualne učionice. Nisu iznimka ni naše obrazovne ustanove, gdje se nastava odvija na mađarskom jeziku.

Svim učenicima OŠ Lug je dostupan online sustav

Ravnateljica OŠ Lug, Ana Kovačević, rekla je da je u njihovoj ustanovi učenje na daljinu započelo početkom prošlog tjedna.

-Stvorili smo virtualne učionice, pomogli onoj djeci, koja nisu imala uvjete za online učenje, osigurali smo im telefon ili tablet, pa mogu reći da svi naši učenici mogu sudjelovati u učenju na daljinu – rekla je Ana Kovačević.

Za učenike nižih razreda, učenje na daljinu podrazumijeva praćenje gradiva javnim emitiranjem na TV-u. Osim toga, učitelji šalju materijal kroz razne mobilne i internetske aplikacije te putem društvenih mreža, a zadatak učenika je napisati domaću zadaću i poslati učitelju u obliku dokumenta ili fotografije. Uveli su i tzv. virtualne učionice putem kojih nastavnici i učenici međusobno komuniciraju.

– Učitelji rade od kuće, a djeca se ne žale na učenje od kuće, stoga sustav do sada dobro funkcionira. Mislim da se svi trebamo pridržavati privremenih pravila, jer epidemija nije igra iako još uvijek teško razumijemo što se događa oko nas i s nama – rekla je ravnateljica, Ana Kovačević.

Obrazovanju na daljinu nedostaje osobni kontakt

Od učiteljice nižih razreda područne škole Suza OŠ Zmajevac, Klare Dobo, saznali smo da djeca prate nastavu putem Vibera.

– Zadaci se šalju na telefon roditelja, koji, nakon što ih dijete riješi na papiru, slikaju i vrate na pregled. Mi im dajemo povratne informacije, ali dobivaju samo opisnu ocjenu, domaća zadaća se ne vrednuje brojčanom ocjenom – rekla je učiteljica.

Dodala je da iskustvo od nekoliko dana pokazuje da se roditelji razumno odnose prema ovakvom sustavu i nemaju tehničkih poteškoća. Također je napomenula da takvom obrazovanju nedostaje osobni kontakt, pa vjeruje da će nastaviti sa starim načinom obrazovanja što je prije moguće.

U visokom školstvu obrazovanje na daljinu još nije započelo

U sveučilišnom obrazovanju lakše su se prilagodili mrežnom sustavu, rekla je voditeljica katedre za mađarski jezik i književnost na osječkom Filozofskom fakultetu, Ana Lehocki Samardžić, Kad smo je kontaktirali, upravo je imala predavanje u „virtualnoj učionici“ postavljenoj za nastavnike i studente na razini fakulteta.

– Kao što čujem u vijestima, došlo je do problema s mrežnim sustavom u obrazovanju osnovnoškolaca i srednjoškolaca. Mi nemamo problema i predavanja održavamo redovno. Razlog bi mogao biti taj da je ova vrsta rada odavno prisutna u visokom obrazovanju, na taj način radimo s izvanrednim studentima. U obrazovanju na daljinu cijelo informatičko osoblje stoji na raspolaganju nastavnicima – rekla je voditeljica katedre.

Dodala je da svakodnevno prate vijesti i e-poštu kako bi na vrijeme uočili promjene i promtno reagirali i izvukli najbolje iz svega ovoga.

Pitali smo i studente o novonastaloj situaciji. Julia Palinkaš studentica je druge godine matematike i informatike na Sveučilištu u Osijeku.

– Većina nastavnog materijala dostupna je na internetu, ali mi svejedno nedostaju predavanja, posebno iz težih kolegija, jer je na ovaj način potrebno više vremena za razumijevanje gradiva – rekla je Julia i dodala da online sustav smatra funkcionalnim.