Nandor Čapo: “Novi kurikulum smatram značajnim iskorakom”

Završeni je nacionalni program za mađarski jezik

0
20
magyarsuli.hr

Završeni kurikulumi za mađarski jezik i književnost, što znači da će od rujna škole na mađarskom jeziku u Hrvatskoj i škole na hrvatskom jeziku u kojima učenici uče mađarski jezik imati novi nastavni plan i program – doznali smo od načelnika Samostalnog sektora za nacionalne manjine u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Nandora Čapo. S novim kurikulumom obrazovanje nacionalnih manjina uključuje se u reformu obrazovanja.

Jedna od najvažnijih zadaća Samostalnog sektora za nacionalne manjine u Ministarstvu znanosti i obrazovanja bila je uspostava i usvajanje osnovnog nacionalnog kurikuluma za manjine koje žive u Hrvatskoj. Načelnik Samostalnog sektora, Nandor Čapo rekao je da je u slučaju talijanske, srpske, češke i romske manjine u Hrvatskoj kurikulum započeo 2016. godine. Tada smo vidjeli potrebu reforme mađarskog jezika i književnosti (prema modelima A i C), ali zbog nedostatka stručnjaka dogodilo se nešto kasnije nego u slučaju ostalih manjina.

U ljeto 2019. godine imenovana je stručna skupina za razvoj nastavnog plana i programa mađarskog jezika i književnosti. Glavna savjetnica stručne skupine sačinjene od nastavnika mađarskog jezika i književnosti postala je Erna Varga.

– Posvetili smo veliku pažnju usklađivanju oba nastavna plana i programa s već postojećim predmetnim kurikulumima. Osim toga, pregledali smo postojeće kurikulume drugih manjina u Hrvatskoj, kao i prekogranične temeljne kurikulume koji su nam pomogli u pisanju – rekla je Erna Varga.

Varga Erna

– Proces rada kočila je epidemija koronavirusa, zbog čega se stručni tim u nekoliko navrata samo online sastao. Članovi stručne skupine koji rade na modelu A, 27. kolovoza u okviru stručnog usavršavanja žele predstaviti novi nastavni plan i program učiteljima razredne nastave i nastavnicima mađarskog jezika i književnosti u višim razredima osnovne i srednje škole pružajući im savjete o izradi godišnjih nastavnih programa – izjavila je savjetnica.

Nandor Čapo zahvalio je članovima stručne skupine što su u tako kratkom vremenu izveli ovaj važan posao.

Csapó Nándor

– Drago nam je da su završena oba nastavna plana i da će od rujna nastava biti prilagođena ovom kurikulumu. Ovo je veliki iskorak, jer je okvirni nastavni plan i program modela A, koji je završen 2006. godine, a službeno objavljen 2010. godine, zastario. Po modelu C mađarski jezik i kulturu su nastavnici pratili na temelju okvirnog kurikuluma koji je odobrio Pedagoški institut – rekao je Nandor Čapo.

Naglasio je da je taj napredak važan jer će se stvaranjem ili izmjenom nastavnih planova i programa i manjinski jezici pridružiti reformi obrazovanja.

Erna Varga dodala je da je u postavljanju ciljeva vrlo važno odrediti što očekujemo od učenika, što oni definitivno trebaju steći, koje vještine i sposobnosti moraju razviti od prvog razreda osnovne škole do kraja srednje škole, tj. mature.

Kurikularnom reformom žele promijeniti paradigmu obrazovanja s većim naglaskom na stjecanje životnog znanja. Kurikulum mađarskog jezika je objavljen u Narodnim novinama broj 83/2020.