Nakon plesnih skupina iz Laslova i Vardarca, folklorni kamp u Pomeru, imala je i plesna skupina Čardaš iz Suze i plesna skupina mladih iz Dalj Planine

0
33
A dályhegyiek

U pomerskom kamp centru DZMH, pod nazivom Mađarski jezični i kulturni centar Kralj Salomon, izmjenjuju se mađarske folklorne skupine. Prošloga tjedna, ovdje su nekoliko dana proveli članovi Čardaša iz Suze, pri čemu su dva puta i nastupili, a plesači Kulturno-umjetničkog društva Petefi Šandor iz Dalj Planine mogli su se uvježbavati za program povodom Svetog Stjepana.

Pomer se nalazi na južnom dijelu Istarskog poluotoka, sjeverno od Uvale Pomer. Udaljen je svega osam kilometara od Pule. Ovdje je DZMH otvorila svoj novi kamp centar, Mađarski jezični i kulturni centar Kralj Salomon, s ciljem kako bi osigurala mogućnost kampiranja na Jadranskom moru mađarskim plesnim skupinama mladih koji cijele godine vrijedno vježbaju.

Među prvima su plesna skupina mladih Kulturno-umjetničkog društva Petefi Šandor iz Laslova, a potom i Plesna skupina mladih Alfalusi mogle isprobati u potpunosti opremljenu i obnovljenu zgradu na dva kata, kapaciteta 35 osoba.

Nakon njih slijedila je Plesna skupina mladih Čardaš DZMH iz Suze, čiji članovi su u pomerskom centru kampirali od prošloga četvrtka do nedjelje.

-Naše plesne skupine mogu zahvaliti čelništvu DZMH na ovome predivnom objektu. Devetnaest članova Čardaša sudjelovalo je na kampu. Zadovoljan sam, jer nam se ponovno povećao broj članova, novi članovi su ovdje imali prigodu isprobati svoje plesne korake. Za vrijeme kampiranja, dva puta smo i nastupili: u Pomeru i u nedalekom Medulinu na pozornici na otvorenome. Prikazali smo koreografije Székelyföld i felcsíki, što je mnoge zanimalo, puno turista je mobitelima ovjekovječilo naš nastup, te povratne informacije nas samo jačaju u našemu radu – izjavio je za naš list Janoš Fica, voditelj Čardaša.

Od Elizabete Kugler, članice Čardaša, doznali smo da su se i za dva nastupa pripremali u pomerskom kamp centru DZMH.

-Centar bi mogao biti i hotel sa više zvjezdica. S Čardašem sam i ranije išla na folklorne kampove na Jadranskoj obali, ali tvrdim da na ovako predivnom mjestu još nismo bili – izjavila je naš list Elizabeta, dodajući kako je i društvo bilo odlično, jedini problem bi bio što je četiri dana jako brzo završilo.

Mjesto plesne skupine Čardaš, preuzela je folklorna skupina Kulturno-umjetničkog društva Petefi Šandor iz Dalj Planine, koji su u Pomeru kampirali od ponedjeljka do petka.

-Pomerski centar nas je oduševio već i onda kada smo ga samo gledali na fotografijama, ali je uživo puno, puno ljepši. Za sve plesače je ogromna radost što mogu biti ovdje. Naša plesna skupina je na Jadransku obalu do sada dolazila samo nastupati, redovno nastupamo na Mađarskom tjednu u Puli, što je uvijek veliki doživljaj, ali u ovakvom folklornom kampu, kao ovaj sada, još nismo imali prigode sudjelovati – izjavila je za naš list Anamaria Tot.

Dodala je kako su, naravno, i oni aktivno proveli svoje dane, imali su jako puno proba, osobito su veliki naglasak stavili na uvježbavanje najnovije koreografije, koju će prikazati na centralnoj svečanosti DZMH povodom dana Svetoga Stjepana.

Kamp će i u ostatku ljeta biti otvoren za mađarske dječje plesne skupine i plesne skupine mladih.