Nakon četrdeset i četiri godine uveli električnu energiju

0
13

Darda: Mihalj Husar i njegova supruga Juliana od 1978. godine žive u dijelu sela pod nazivom Đombik, koje se nalazi uz put koji vodi do Farme Topolik Belja d.d. Tijekom četrdeset i četiri godine živjeli su u „mraku“. Zahvaljujući posredovanju Róberta Jankovicsa, saborskog zastupnika i Janoša Kištota, predsjednika DZMH ogranka Darda i Vijeća mađarske nacionalne manjine Općine Darda, kao i uz financiranje HEP-a (Hrvatska elektroprivreda) i Općine Darda, uvedena im je električna energija.

U većini baranjskih naselja između dva svjetska rata nije bilo električne energije. U Dardi od 1938. godine kućanstva se mogu osvijetliti električnim žaruljama. Za nas, koji živimo u 21. stoljeću, nezamislivo je živjeti već bez interneta, a kamoli bez električne energije. Struja nam treba za grijanje, hlađenje, obavljanje kućanskih poslova, zabavu, pronalazak informacija itd., upravo zbog toga je nevjerojatna priča obitelji Husar iz Darde, koji su bez struje živjeli posljednjih četrdeset i četiri godine.

Priča počinje poplavom 1965. godine zbog koje je pustara Topolik postala neuseljiva. Većina stanovnika pustare preselila se u Dardu, a Husari su ovdje našli svoj novi dom, u tzv. Đombik dijelu sela, uz put koji vodi do farme Topolik Belja d.d. Osim njihove, još jedna stambena kuća nalazi se na ovome salašu i nekoliko parcela čiji su vlasnici Mađari. Nadležni kažu da ovdje do sada nije dovedena električna energija zbog udaljenosti područja od Darde.  

Svaki prijašnji pokušaj Husarevih bio je neuspješan. Kalvarija bračnog para, duga skoro pola stoljeća, stigla je na svoj kraj prošlog mjeseca, zahvaljujući dugom i skupom projektu. Janoš Kištot, predsjednik DZMH ogranka Darda zatražio je pomoć od Róberta Jankovicsa, saborskog zastupnika Mađara i čelnika DZMH, koji se obratio Hrvatskoj elektroprivredi. S obzirom da je električnu energiju trebalo dovesti sa udaljenosti od 800 metara i k tomu još – zbog bolje kvalitete – kroz zemlju, bilo je potrebno bušiti asfaltirane ceste u nekoliko etapa, među ostalim i obilaznicu prema Osijeku, iznos troškova je 120 tisuća kuna (bez PDV-a). Uz posredovanje Róberta Jankovicsa, HEP je odlučio financirati polovicu iznosa, dok je drugi dio isplatila Općina Darda iz svoga proračuna zahvaljujući odluci načelnika Ante Vukoja. Kada su 18. srpnja Róbert Jankovics i Janoš Kištot posjetili Husare, sijalica je već osvjetljavala kuhinju. Oboje su bili zahvalni za pruženu pomoć zahvaljujući kojoj u humanijim uvjetima mogu provesti svoje godine starosti.

Kištot je za naš list izjavio kako se zahvaljujući ostvarenju projekta i ostali dotični stanovnici po standardnoj cijeni mogu priključiti na mrežu električne energije ukoliko to žele, ali se ovaj dio sela može iskoristiti i za turizam i osnivanje kampa za bicikliste, naime nedaleko prolazi biciklistička ruta.