Najbolji rose Karpatskog bazena je iz Podruma Kovats iz Suze

36

Na XVIII. Natjecanju najboljeg novog vina Mađarske od 500 uzoraka dodijeljena su dva velika zlata, od kojih je jedno osvojio rose iz 2023. vinarije Kovats iz Suze.

U okviru festivala Novog vina Mađarske i Festivala sira i prošle godine je organizirano Natjecanje najboljeg novog vina Mađarske. Na natjecanju su sudjelovali i mađarski vinari iz Hrvatske: Podrumi Kovats iz Suze i Podrumi Sabo iz Karanca, te stručnjaci Podruma Jakovac, a Attila Kovats, Endre Kubik i Tivadar Balint prisustvovali su kao vinski suci.

Podrumi Kovats priskrbili su do sada svoje najveće priznanje.

-Na natjecanje su, osim iz Mađarske, prijave stigle iz cijelog Karpatskog bazena, približno 500 uzoraka, od njih dva velika zlata osvojila su dva uzorka, jedan je rose iz 2023. iz našeg podruma – rekao je za naš list Attila Kovats, te dodao, kako je među sudionicima izvan Mađarske granice, njihov rosé dobio najvišu ocjenu.

Na natjecanje za novo vino moglo se prijaviti samo s trenutnom berbom, sa vinom iz bačve ili iz spremnika; kako se radi o novom vinu, buteljirana vina nisu sudjelovala na natjecanju, prilikom ocjenjivanja prvenstveno se gledalo okus, miris odnosno sveukupni dojam.

Nagrađeni rosé iz vinarije Kovats osvojio je žiri svojom bojom, mirisom i tipičnim okusom crvenog bobičastog voća.

Vinari će nagrade moći preuzeti u veljači na festivalu Novog vina Mađarske i Festivalu sira u Budimpešti.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.