Nagyszabású előadásaival Eszéken vendégszerepelt a Magyar Állami Operaház

439

A Magyar Állami Operaház 133 éves történetének egyik legnagyobb vállalkozása a Kárpát-Haza OperaTúra, amelynek egyik állomása volt Eszék is. Két nagyszabású produkciót láthatott a közönség, hétfőn Erkel Ferenc Hunyadi László című operáját, kedden pedig Lehár Ferenc operettjének, A víg özvegynek a balettváltozatát adták elő.

Az Operaház tavaly szeptemberben indította el Kárpát-medencei turnéját, a romániai magyarok által lakott területeken 8 állomáson bemutatott 16 előadást több mint 23 ezer ember látta.

Februárban aztán tovább folytatódott a határon túli magyarlakta területek látogatása. A Felvidék és Vajdaság városai után hétfőn érkezett meg Eszékre a csaknem 400 fős karaván 12 kamionnal és 12 busszal. Mindez azért lehetséges, mert a budapesti Operaház 2017. június 25-én másfél évig tartó korszerűsítés idejére bezárta kapuit.

A felújítás adott alkalmat arra, hogy a társulat útra keljen, és teljes értékű opera- és balettelőadásokat mutasson be a határon túli valamennyi vidéken az ott élő magyar közösség, de akár a többségi társadalom számára is, hisz a művészet mindenkinek kenyere. Közben szeretnék az ott (itt) élő magyar emberekben tudatosítani és megerősíteni az érzést, hogy mögöttük az őket felvállaló és erősítő anyaország áll. A turné a magyar kormány támogatásával valósul meg.

Kocsár Balázs, a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója a körutazással kapcsolatban elmondta, hogy mindenütt pozitív visszajelzéseket kaptak.

Kocsár Balázs

– Hihetetlen erőt és nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk, önmagukban a tapsokban, a csillogó tekintetekben is. Ez elég ahhoz, hogy ezen felbuzdulva a jövő évadban is megpróbáljunk újra eljönni, természetesen nem ezzel a műsorral, hanem másikkal, a különböző helyszínek és adottságaikból levont tapasztalatokból okulva különböző méretű operákkal – fejtette ki Kocsár Balázs.

A művészeknek a sportcsarnok nyújtotta körülmények jelentették a legnagyobb kihívást, de szívvel-lélekkel játszottak, és mindent megtettek a produkció sikere érdekében. A közönség pedig felállva, hosszasan tapsolt.

A Hunyadi László mesteropera Eszéken is nagy sikert aratott

Erkel Ferenc 1844-ben, a reformkor tetőpontján komponálta hazafias operáját, mely a magyar történelem egyik zűrzavaros periódusára, a nándorfehérvári diadalt követő napokra koncentrál. A Hunyadiak korában játszódó mű hőse azonban nem a híres törökverő, Hunyadi János vagy a későbbi Mátyás király, hanem a vérpadra lépő fiatal lovag, László. A kortárs nézők lelkesen fogadták a művet, mivel nem is annyira titkolt áthallásokat tartalmazott saját koruk politikai viszonyaira; természetesen az olasz és francia mintákat, valamint a verbunkos hagyományokat követő zene is megtette hatását.

A művet, mely bemutatója óta megszakítás nélkül a magyar repertoár megbecsült darabja, 2012-ben új rendezésben mutatta be a Magyar Állami Operaház.

Operettből balettváltozat

Lehár Ferenc A víg özvegy című népszerű operettjéből, amely meghozta számára a világsikert, Ronald Hynd brit koreográfus készített fantasztikus balettet 1975-ben, ami újdonságnak számított, ugyanis korábban senki sem próbált operettet balettszínpadra ültetni.

A történet 1905-be, Pontevedro fiktív városába repít minket, ahol a párizsi nagykövetségen áll a bál: a várost fenyegető államcsőd borzolja a diplomaták idegeit. Egyetlen reményük maradt, hogy tőkéhez jussanak: egy dúsgazdag özvegyet összeházasítani korábbi szerelmével. A Magyar Állami Operaház társulatának jóvoltából az eszéki közönség is tapsolhatott a remek balettelőadásnak.

A csodás előadóművészek által nyújtott lenyűgöző produkciók még azt is feledtették velünk egy-egy pillanatra, hogy egy sportcsarnok kényelmetlen székein ülünk, és aki eljött az előadásra, biztosan nem bánta meg, mert két remek és nem mindennapi előadást hallhatott-láthatott, magyar kultúránk katartikus élménnyel ajándékozta meg.