Nagyköveti fogadás a magyar soros elnökség lezárása alkalmából

0
227
zarofogadas-1

Zágráb – A zágrábi Iparművészeti Múzeumban került sor arra az elnöki zárófogadásra, amelyen dr. Iván Gábor zágrábi magyar nagykövet bejelentette: Horvátország sikeresen lezárta az európai uniós csatlakozási tárgyalásokat.

Múlt csütörtökön este a zágrábi Iparművészeti Múzeumban dr. Iván Gábor, zágrábi magyar nagykövet alkalmi fogadást adott a soros magyar eu-s elnökség lezárásának alkalmából. Brüsszelben Martonyi János magyar külügyminiszter a horvát kollégájával, Gordan Jandrokovićtyal való utolsó tárgyalási fordulója után csütörtökön este jelentette be: lezárultak a horvát csatlakozási tárgyalások. A bejelentés még a zágrábi fogadás előtt megtörtént, így dr. Iván Gábor nagykövetet érte a megtisztelő feladat, hogy ezt ezen a rendezvényen be is jelenthette az egybegyűlteknek. A fogadáson jelen volt mind a három horvátországi közjogi méltóság: dr. Ivo Josipović köztársasági elnök, Jadranka Kosor miniszterlenök és Luka Bebić, a horvát szábor elnöke. Emellett sok más magas rangú meghívott is – több mint 200-an – tiszteletét tette a magyar soros elnökség lezárásának alkalmából tartott fogadáson.

 

Megköszönték a magyar miniszterelnök segítségét

Először dr. Iván Gábor nagykövet szólt az egybegyűltekhez, majd pedig mindhárom  közjogi méltóság beszédet mondott.

– Megtisztelve éreztük magunkat, hogy mindhárom közjogi méltóság eljött a fogadásra, továbbá hogy egyúttal olyan remek hírt is bejelenthettem, miszerint Horvátország sikeresen lezárta a csatlakozási tárgyalásokat. A főméltóságok mindegyike beszédben köszönte meg a magyar kormány segítségét – nyilatkozta lapunknak a nagykövet.

Jadranka Kosor miniszterelnök megköszönte a magyar kormány és Orbán Viktor miniszterelnök segítségét, hozzátéve, hogy a tárgyalások lezárása üzenet a szomszédos országoknak, hogy a reformok kifizetődnek. Luka Bebić házelnök mindenkinek köszönetét fejezte ki, aki részt vett a sikerrel végződött munkában. A köztársasági elnök elmondta, hisz abban, hogy Horvátország erős ország, és biztos abban, hogy sikeres európai ország lesz az elkövetkezőkben.

zarofogadas-2

dr. Ivan Gábor nagykövet, Jadranka Kosor miniszterelnök aqsszony és dr. Ivo Josipović  köztársasági elnök