Nagyköveti fogadás a kettős ünnep tiszteletére

143
09-zagrab-41

Zágráb – Az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. és a köztársaság kikiáltásának 21. évfordulója alkalmából a múlt csütörtökön (október 20-án) dr. Iván Gábor nagykövet fogadást adott a zágrábi Mimara Múzeum díszcsarnokában.

Az 1956-os forradalom hazai és világpolitikai jelentőségét, a köztársaság kikiáltása után az európai szövetségesi rendszerhez való magyar csatlakozást méltató beszédében Iván Gábor nagykövet üdvözölte, hogy Horvátország rövid időn belül az EU 28. tagjává válik.

A fogadáson részt vett és felszólalt Luka Bebić, a horvát parlament elnöke is. Felidézte, hogy 1956-ban az akkori budapesti jugoszláv nagykövetség a forradalmi vezetők átmeneti befogadásával kezdetben pozitív szerepet játszott, azonban ez később megváltozott. Magyarország és Horvátország a függetlenség kikiáltása után példás együttműködést alakított ki. Köszönetet mondott a csatlakozási folyamat során a horvát parlament felkészítését támogató twinning-program keretében nyújtott magyar segítségért. Emlékeztetett, hogy Magyarország elsőként ratifikálta a horvát NATO-csatlakozási okmányokat, és reményét fejezte ki, hogy a horvát uniós csatlakozási szerződés esetében is a magyar Országgyűlés hasonlóan jár el.

A meghívottak őszinte örömére az évfordulós rendezvényen Illényi Katica hegedűművész alkalmi koncertet adott.

A horvát politikai vezetés, a kulturális és tudományos közélet és az egyház képviselői mellett a rendezvényen részt vettek horvátországi magyar vezetők is, köztük a HMDK ügyvezető elnöke, Jankovics Róbert, az országos szervezet titkára, Pálinkás Krisztián és a Vukovár-Szerém megyei HMDK-szervezet elnöke, Jakumetovics Rozália. Az eseményről lapunkat Jósvai Lídia, a nagykövetség kulturális tanácsosa tájékoztatta.