Nagydaróci falunap várdaróci résztvevőkkel

818
10-nagydarc-3

A Várdaróc Magyar Kultúregyesület tagjai idén is meghívást kaptak a felvidéki (Szlovákia) Nagydaróc falunapjára, amelyet az Európa a polgárokért elnevezésű rendezvény keretében szerveztek meg. Az augusztus 21–23. közötti eseményen nagy szerepet kapott a kultúra és a gasztronómia is. A vendéglátók kérésére a várdaróciak drávaszögi halászlét készítettek.

Fülektől északra fekszik a magyar többségű kistelepülés Nagydaróc, amely pár évvel ezelőtt alakított ki kapcsolatot a drávaszögi Várdaróccal.
– A Kárpát-medencei, Daróc nevű helységek első találkozóján ismerkedtünk meg Nagydaróc küldöttségével, majd 2012-ben, amikor Várdaróc volt a 2. találkozó házigazdája, együttműködési megállapodást kötöttünk a felvidéki településsel. Ennek nyomán a Darócok találkozóján kívül is találkozunk egymással. Két évvel ezelőtt szintén ott voltunk a falunapi rendezvényükön – mondta Micheli Zsolt, a Várdaróc Magyar Kultúregyesület elnöke.

 

10-nagydarc-2

 

Az idei nagydaróci falunapot egy európai uniós projektből valósították meg, amely az Európa a polgárokért elnevezést viseli. Tartalmas háromnapos programmal készültek a szervezők, akárcsak korábban, most is az volt a lényege, hogy a partnerek még jobban megismerjék egymást, egymás kultúráját, hagyományait. A rendezvényen ott voltak a szintén felvidéki Panyidaróc, a magyarországi Kardos, valamint az erdélyi Nádasdaróc és Királydaróc település képviselői is.
Az esemény szombati programjában a várdaróciak a délelőtti hagyományos ételek kóstolójára baranyai halászlét készítettek, a délutáni kultúrműsorban pedig bemutatkozott a várdaróci és laskói fiatalokból álló Alfalusi Ifjúsági Néptánccsoport is.
Micheli Zsolt elmondta, hogy új barátokat nyertek ezzel a kapcsolattal. Kifejtette, mindez csak úgy valósulhatott meg, hogy kiváló csapat vezeti a települést Viera Rubintová polgármester asszonnyal és Ferencz Gábriel alpolgármesterrel az élen. Ennek tanújele, hogy a két évvel ezelőtti állapotokhoz képest is számos új beruházást valósítottak meg a településen, és azokról, valamint a folyamatban lévő beruházásokról a vasárnap délelőtti terepszemlén saját szemükkel győződhettek meg. A háromnapos találkozó végén ellátogattak a füleki várba, megismerkedhettek a vár és a város történetével.

 

P8229261

Az „Európa Platform- Testvértelepülési találkozó Nagydarócon” c. projektet az Európai Unió finanszírozta az „Európa a polgárokért” program keretében.

 

A program leírása: MEGNYITÁS

 

DSCN3372  DSCN3402  DSC_5121  DSC_5124  DSC_5136  DSC_5162  DSC_5208  DSC_5247  DSC_5259  DSC_5268  DSC_5296  DSC_5319  DSC_5329  DSC_5344  DSC_5346  DSC_5363  DSC_5440  DSC_5488 

 

{fcomments}