Nagybodolyai lány az országos evezőbajnokság dobogós csapatában

343

Bronzérmes a darázsi Baranja Evezőklub ifi négyese, köztük a nagybodolyai Gulyás Réka is. Vele beszélgettünk eddigi sporttevékenységéről.

Múlt hétvégén rendezték meg Zágrábban az országos evezőbajnokságot, amelyen részt vett a darázsi Baranja Evezőklub négyfős junior csapata is. Kellemes meglepetést okoztak eredményükkel: harmadikok lettek az országos szintű versenyen. 

– Junior kategóriában két kilométeres a táv, amit a zágrábi versenyen 7,48 perc alatt sikerült megtennünk. Nagyon szoros volt a verseny, a második helyezettől például csak két másodperc választott el bennünket, a negyediknél pedig egy másodperccel voltunk jobbak. Nagyon örülünk ennek az eredménynek, a siker valamennyiünket arra motivál, hogy folytassuk, még többet beleadjunk az edzésekbe – nyilatkozta lapunknak Gulyás Réka, a csapat nagybodolyai tagja.

Két éve foglalkozik evezéssel

Most fejezte be a nyolcadik osztályt a Darázsi Általános Iskolában, szeptembertől már a pélmonostori turisztikai szakközépiskolában folytatja tanulmányait. A sportággal két éve foglalkozik.

– A barátaim invitálására csatlakoztam én is a csapathoz, megtetszett ez a mozgásforma – mondja Réka.

A 2007-ben alakult Baranja Evezőklubbal a darázsi Dunán edzenek, versenyek előtt napi két órát edzőjük, Tomislav Oršolić vezetésével. A nyolc kilométer hosszú Duna-holtág nemcsak remek strandot biztosít a fürdőzőknek, nemcsak a horgászok élhetik itt ki szenvedélyüket, bőven elegendő az evezés sportszerű gyakorlására is.

– Egy-egy edzés alkalmával körülbelül 14 kilométert teszünk meg, verseny előtt elmegyünk egészen a holtág végéig és vissza, ami 15-16 kilométert jelent. Fárasztó fizikai munka, legfőképp kitartást igényel, de a csapatmunka, az összhang is legalább ennyire fontos, mert mind a négyünk maximális teljesítményére szükség van a sikerhez – állítja riportalanyom, hozzátéve, a versenyben való bizonyítási lehetőség és a társaság mellett a víz szeretete miatt is vonzotta ez a sportág.

Nem ez volt csapatuk első sikere

Érdekességképpen jegyezte meg, hogy evezőklubjukban régebbi facsónakokat használnak, ami hasznukra vált, amikor az országos versenyen beleültek a sokkal könnyebb szerkezetű csónakba.

Nem először versenyeztek Zágrábban, de rajtvonalhoz állt csapatuk Rijekában, Eszéken is, Vukováron pedig az első helyet sikerült megszerezniük. Az eszéki és vukovári versenyek sajátossága volt – mondja Réka –, hogy ott folyóvízen (a Dunán és a Dráván) eveztek, ami a víz sodrása miatt sokkal nehezebb terep.

Bízik benne, hogy a középiskolai tanulmányai mellett is jut ideje majd az edzésekre, hogy a továbbiakban is hozzájárulhasson csapata sikereihez.

A családja is támogatja

Ami a szóban forgó sporttevékenységét illeti, mögötte áll családja, amelynek tagjai rendszeresen viszik őt az edzésekre. Gulyás Betília, az édesanya lapunknak nyilatkozva elmondta, nagyon örülnek lányuk sikereinek és támogatják őt mindenben. A versenyeket, ha nem is mindig élőben, de az internetes élő közvetítéseket biztosan végigszurkolják. Remélik, továbbra is ilyen sikeres lesz a sportágban, amiben, úgy tűnik, megtalálta önmagát. Réka sikere nem csak a szülőknek fontos, a kis horvátországi magyar közösség is büszke lehet rá.