NAGYBODOLYA: 900.000 kúna a Szent Anna katolikus templom idei felújítási munkálataira

156
Szent Anna katolikus templom Nagybodolyán

PÁRJÁT RITKÍTÓ EREDMÉNY: országos szinten az idei 5. legnagyobb felújítási támogatást kapta a nagybodolyai Szent Anna-templom fenntartója

Folytatódik a horvátországi magyarok számára fontos egyházi épületeknek a zágrábi kulturális minisztérium általi, rendkívül jelentős összegekkel való támogatása.

A pénteken közzétett döntés szerint a horvát kulturális és médiaügyi minisztérium az idei évben mindösszesen 91.060.260,00 kúna (valamivel több mint 12 millió euró) összeggel támogat 476 tatarozási/felújítási projektet.

A nagybodolyai Szent Anna-templom felújítására 900.000 kúna (119.450,53 euró) fordítható, országos szinten ez az 5. legnagyobb ilyen jellegű idei támogatás. Folytatódik tehát az előző évekre is jellemző, rendkívül bőkezű támogatáspolitika, amelyet a várdaróci és a sepsei református templom tatarozási munkálataival kapcsolatban is megtapasztalhattunk.

Hasonlóan nagymértékű támogatást kapott közösségünk anyaországunk kormányától is, amelyeknek köszönhetően az utóbbi öt évben megújultak a szentlászlói, a várdaróci, a csúzai, a kórógyi és a sepsei református, valamint a darázsi, az újbezdáni és a nagybodolyai (dokumentáció elkészítése és a felújítás első fázisa) templomok is.

A Szent Anna katolikus templom Nagybodolyán

500.000 kúna a bellyei katolikus templom, további 100.000 pedig a pélmonostori Szent Márton-templom felújítására

Nagybodolya mellett nagymértékű anyagi támogatásban részesítette a Horvát Kormány a bellyei és a pélmonostori katolikus templomok fenntartóit, az idei felújítási munkákra 500, illetve 100 ezer kúnát hagytak jóvá.

Jankovics: Tavaly Sepse és Nagybodolya, idén Nagybodolya és Nagypiszanica

– Nagy öröm számomra, hogy a mostani nehéz idők ellenére is ennyire sikeresek tudunk lenni e téren, aminek köszönhetően a horvátországi magyarság múltját és jelenét „bizonyító” egyházi épületek nemsokára teljes pompájukban fognak ragyogni. Folytatjuk. Köszönjük Magyarország és Horvátország kormányának a mellettünk való maximális kiállását és az általunk prioritásként kezelt ügyek hathatós támogatását! Fontos lenne az idén befejezni a nagybodolyai templom belső tatarozását, valamint a toronysüveg lecserélését, hogy 2024-ben végre elkezdhessük a nagypiszanicai református templom felújítását is, amelyhez már – magyarországi anyagi támogatással – készül a szükséges dokumentáció – mondta Jankovics Róbert, a HMDK elnöke.

Kovács Ferenc, a felújítást lebonyolító Európa AP projektvezetője hozzáfűzte, hogy a nagybodolyai templom renoválásának az első fázisában tavaly a tetőszerkezetet újították fel. Most a torony szerkezetének a megerősítése élvez prioritást, ezután pedig sor kerülhet a belső tatarozásra, a munka minden mozzanatában odafigyelve arra, hogy Isten háza eredeti kinézete megőrződjön az utókor számára.

A zágrábi kulturális minisztérium idei legnagyobb támogatásait elnyerő objektumok:
1. Diocletianus mauzóleuma, Split, 1.500.000,00 Kn
2. Ferencesek kolostora, Zaostrog, 1.000.000,00 Kn
3. Szent Terézia-katedrális, Pozsega, 1.000.000,00 Kn
4. Szent Mária Magdolna-templom, Čazma, 970.000,00 Kn
5. Szent Anna-templom, Nagybodolya, 900.000,00 Kn