Nagy tervek az Ernestinovói járásban

222
08-erenestin-1

Ernestinovo, Szentlászló – Az Ernestinovói járásban nemrég elkészült a gázvezeték-hálózat, több fontos és jelentős projekt pedig befejezés előtt áll: a Vuka folyó régi medrének revitalizációja, valamint az ún. Kiserdő-Nagykert öntőzőrendszerének a kialakítása, amely számos új munkalehetőséget is biztosít a járás lakosainak, így a szentlászlóiaknak is. Ezekről a beruházásokról a járás elöljárójával, Matija Greiffal és a járási tanács alelnökével, Kelemen Dezsővel beszélgettem.

A legutóbbi népszámlálási adatok szerint az Ernestinovói járásnak 2225 lakosa van, ebből 481a magyar, akiknek a nagy része Szentlászlón él.

Akinek a romos utcaképek jutnak eszébe a sokat szenvedett településsel kapcsolatban, az ma már rá sem ismerne a falura, hiszen szinte teljesen újjáépült. Nemrég készült el a gázvezeték-hálózat is, és több jelentős projekt is befejezés előtt áll. Olyan vállalásokról van szó, amelyek szerepeltek az önkormányzati választások alkalmával a két listavezető, Matija Greif és Kelemen Dezső által kötött koalíciós szerződésben.

– Nagyon jó az együttműködés koalíciós partnerünkkel, a Kelemen Dezső vezette független listáról bejutó tanácstagokkal, úgyhogy bebizonyosodott, jól döntöttek a tanácsnokok, amikor Váci Évát és Kelemen Dezsőt választották meg a képviselő-testület elnökének, illetve alelnökének, mert mindketten a járásért és Szentlászlóért dolgoznak – mondja Matija Greif elöljáró, és hozzáteszi, hogy az elmúlt időszakba soha nem volt nézeteltérésük, igyekeztek mindenben együtt dönteni, és ez azért is sikerült, mert közösek az érdekek, egy élhető járásért, a szebb jövőért dolgoznak.

 

Projektek

A járás elöljáró elmondta azt is, nagyon fontos projekt a Vuka folyó egykori medrének revitalizációja, amely hamarosan kezdetét veszi. Ez egy sport- és rekreációs központ kialakítását teszi lehetővé, amely elősegíti majd a térségben a halász- és vadászturizmus fejlődését is. Szentlászlón az elmúlt időszakban többen kezdtek el falusi turizmussal is foglalkozni, a szóban forgó projekt újabb vállalkozások beindítását is lehetővé teszi. A járás vezetői gondolnak a mezőgazdaságból élőkre is, ezért a Kiserdő-Nagykert mintegy 85 hektáros területén épül az öntözőrendszer, itt a megye támogatását is elnyerték. Mindezt úgymond továbbgondolták, és közben az elöljáró az asztalon heverő tervdokumentációra mutat, amellyel kapcsolatban már több befektetővel is tárgyaltak: a Kiserdő-Nagykert területén egy 17 hektáros üvegházas zöldség- és gyümölcstermesztési „üzem” kialakítását tűzték ki célul; biotermesztésről lenne szó, ahol legalább 200 személyt tudnának alkalmazni. Ezenkívül a szennyvízhálózat kiépítését is tervezik.

 

Az emlékmű május elejére készül el

A tervek szerint május elejére elkészül Szentlászló központjában a honvédő háború civil és katonai áldozatai tiszteletére állított emlékmű is, amelyre az elöljáró szerint öt éve már adottak voltak a feltételek, de akkor nem valósult meg. Kelemen Dezső kezdettől fogva szívügyének tekinti az emlékművet, így őt bízták meg a munkálatok koordinálásával is.

– Az említett projektek mind nagyon fontosak, de számomra elsőbbséget élvez az emlékmű, amely két hónapon belül el is fog készülni. Elég sok kritikát kaptam azoktól, akik tíz év alatt sem voltak képesek megvalósítani – teszi hozzá Kelemen Dezső.