„Nagy örömmel vesznek részt a gyerekek a népdaléneklési vetélkedőn”

215

Idén 16. alkalommal rendezte meg a Kőgyesi Melitta Népzenei Vetélkedőt a Laskói Általános Iskola és a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma. A laskói és kórógyi általános iskolából, valamint az eszéki magyar iskolaközpontból több mint harminc diák mutatta meg tehetségét, a vetélkedő célja nem a versengés, hanem az örömszerzés volt.

Azt hihetnénk, hogy a fiatalok körében már nem annyira népszerű a népzene és a népdal műfaja, ám a laskói iskolában tartott népzenei vetélkedő ennek az ellenkezőjéről tanúskodik. Az idei rendezvényen harminchét tanuló versenyzett, akik a laskói és kórógyi általános iskolát, valamint a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központot képviselték.

Kovačević Anna, a laskói iskola igazgatónője lapunknak nyilatkozva elmondta, nagy megtiszteltetés számukra, hogy a pedagógusok fórumával közösen a sorrendben 16. népzenei vetélkedőt is megrendezhették.

– Örülünk, hogy az iskolaév folyamán két színvonalas versenynek is otthont adhatunk, az egyik a mesemondó, de ugyanilyen sikeres a népdaléneklő vetélkedő is, amely Kőgyesi Melitta nevét viseli – tudtuk meg az igazgatónőtől.

Kőgyesi Melitta az intézmény egyik kiváló tanulója volt, aki nagyon szépen énekelt, számos versenyen szerzett hírnevet az iskolának. Sajnos nagyon korán és hirtelen hunyt el, ezért a verseny szervezői Lábadiné Kedves Klára tanárnővel együtt 2011-ben úgy gondolták, az ő nevét adják a vetélkedőnek, hogy emléke ne merüljön feledésbe.

– Boldogsággal tölt el, hogy minden évben sokan jelentkeznek a vetélkedőre, amiből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a gyerekek igenis szeretnek énekelni, szeretik a népdalokat – állítja Ognjenović Kettős Zsuzsanna tanárnő.

Azt is megtudtuk tőle, a laskói iskolában mostantól kezdve furulyázni is tanulhatnak, a mostani vetélkedőn néhányan már fel is léptek ezzel a hangszerrel, de köcsögdudával is kísérték az énekeket.

A verseny résztvevőit több kategóriába sorolták, a háromtagú zsűri – Keresztes Árpád, Szabó Zoltán és Bódi Viktória – külön díjazta az 1-2., 3-4., 5-6. és 7-8. osztályosokat.

Keresztes Árpád, aki a laskói népzenei vetélkedő egyik kezdeményezője volt, lapunknak elmondta, fontosnak tartják, hogy a mai mobiltelefonos-internetes világban megszerettessék a gyerekekkel a hagyományőrző tevékenységet, hogy legyenek, akik átadják a jövő generációinak, és ne vesszen el a múltunk.

Az esemény a magyar Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (Budapest) támogatásából valósult meg.

Díjazottak:
1-2. osztály: 1. Va ss Dávid, 2. Matić Kszénia,3. Mudlic Annabell
3-4. osztály: 1. Barač Tena, 2. Kaján Filip, 3. Andócsi Tar Bendegúz
5-6. osztály: 1. Kovács Noémi, 2. Zsadányi Máté, 3. Dankos Dorina
8. osztály: Kiemelt 1. díj: Potalec Nika, 1. Vajda Márk, 2. Varga Dorotea Panna, 3. Cerin Szilvia